EINDHOVEN - De topper in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen tussen PSV en Ajax is gewonnen door de thuisploeg. Op De Herdgang was Romée Leuchter (foto) beslissend met twee treffers. Ajax scoorde pas in de slotfase tegen (2-1). Waar Ajax tien speelronden lang aan kop ging daar heeft men na twaalf wedstrijden een achterstand van vijf punten op koploper PSV.

De topper was met name in de eerste helft rommelig en het was duidelijk te druk en te chaotisch op het middenveld om tot goed spel te komen. Wel kreeg PSV kansjes via Amy Harrison wiens schot gekeerd werd door Lize Kop en topscorer Joëlle Smits die bij een vrije kopkans de bal verkeerd raakte. De eerste keer dat er wel een vloeiende aanval uitrolde, inmiddels in de 41e minuut, was het wel raak. Nadat de bal goed was rond gegaan bracht Smits uiteindelijk Leuchter in stelling die knap afrondde.

Kort na de rust was er wederom zo een actie en weer leverde dit een doelpunt. Nu werd Leuchter aangespeeld door Anika Rodriguez en na een prachtig aanname bleek ze weer koeltjes in het afronden: 2-0. Het Ajax van trainer Danny Schenkel moest aan de bak en voerde de druk ook op, maar echt grote kansen leverde dit niet op. Sterker, PSV had via Leuchter en Smits nog verder uit kunnen lopen. In blessuretijd wist uiteindelijk aanvoerster Marjolijn van den Bighelaar alsnog de Amsterdamse eer te redden, doch de treffer kwam te laat om PSV nog te verontrusten.

Na twaalf wedstrijden staat PSV nu op 30 punten. FC Twente volgt op vier punten achterstand, terwijl Ajax op 25 punten staat.