AMSTERDAM - PSV heeft voor de dertiende keer in de clubhistorie de Johan Cruijff-schaal gewonnen. In een zeer amusant duel was de bekerwinnaar landskampioen Ajax met 3-5 de baas.

Ajax, onder leiding van de nieuwe trainer-coach Alfred Schreuder, domineerde een halfuur en dat leverde één treffer op. Voormalig PSV'er Steven Bergwijn trok naar binnen, speelde zich handig vrij en schoot schitterend raak. PSV, waar Ruud van Nistelrooij dit seizoen de scepter zwaait, had nog niks laten zien toen het gelijkmaakte. Uit een voorzet van Cody Gakpo scoorde Guus Til met het hoofd. Met exact hetzelfde recept wist Til in de blessuretijd ook de 1-2 te maken. Tussendoor misten Gakpo en Til en Ajacied Taylor, tot tweemaal aan toe, doelrijpe kansen.

Antony bracht Ajax vroeg in de tweede helft naast PSV. De aanvaller schoot een voorzet van Wijndal tegendraads in en daar verkeek doelman Benítez zich op. Aan de overkant ging doelman Gorter, die de voorkeur boven Pasveer kreeg, in de fout bij een schot van Obispo, waarna Gakpo binnentikte (2-3). Met wat geluk maakte Til in Amsterdam z'n derde doelpunt van de avond toen zijn inzet via Álvarez over Gorter heen ging. En nog was de koek niet op in het enerverende duel. Kudus zorgde met een prachtig gedrukt schot voor de 3-4 en Bassey (Ajax) kreeg na een wilde tackle rood. Daarmee was de angel uit de verhitte wedstrijd. Veerman (PSV) trof nog de lat alvorens Simons de eindstand op 3-5 bepaalde.