AMSTERDAM - Hebt u een peuter, dan weet u: peuters houden van water. Warm weer, laagje water, peuter erin, goed opletten, spetter de spetter, peuter heeft poedelpret! In Amsterdam is in bijna elk stadsdeel wel een peuterbadje.

Peuters houden van water. Maar niet iedereen heeft een tuin en een badje. Een stads peuterbadje is een heel leuk alternatief. In Amsterdam heeft elk stadsdeel (behalve Centrum) wel een peuterbadje. Voordeel: daar zijn ook vele peutervriendjes en –vriendinnetjes te vinden. Gezellig!

Schoon!

Het ligt een beetje aan het weer, maar de Amsterdamse peuterbadjes worden meestal in mei tot en met september gevuld met water. De badjes worden dagelijks schoongemaakt en gecontroleerd. Aan het water wordt meestal chloor toegevoegd om de boel schoon te houden.

Peuterbad, waar ben je?

Hieronder de Amsterdamse peuterbadjes op een rij. Wij hopen met deze peuterbad-tips zo volledig mogelijk te zijn. Kent u nog een verborgen badje? Laat het ons dan weten!

West

  • Cremerpleinbadje: bij temperaturen boven de 20 graden en redelijk zonnig weer wordt het badje dagelijks gevuld én dagelijks schoongemaakt. Bij slecht weer blijft het badje leeg.
  • Bellamypleinbadje: een gezellig rond badje tussen ruizende bomen. De zitbankjes zijn meestal bezet, dat zegt dus wat. Qua schoonmaak is het hetzelfde verhaal als het Cremerpleinbadje.
  • Gibraltarbadje: wordt aan het begin van het seizoen gevuld met water en blijft de hele zomer vol staan. Het badje wordt dagelijks schoongemaakt. Is het 20 graden of warmer, dan wordt hier ook toezicht gehouden. Bankjes aanwezig!
  • Spartelvijver Westerpark: bij temperaturen vanaf 18 graden en redelijk zonnig weer zit er water in. Dan wordt de spartelvijver ook dagelijks schoongemaakt met een schepnet of hogedrukreiniger. Aan het water wordt géén chloor toegevoegd.

Nieuw – West

  • Zuidwestoever van de Sloterplas: een fraaie flanneerplek! Er is recent een brede trap gemaakt en er zijn houten bankjes onder de bomen geplaatst. Voor kleintjes is er een stuk water van 50 centimeter diep, voor grotere kinderen is een zwemsteiger en een drijvend vlot.
  • Het Gerbrandypark bij Slotermeer. Afkoelen en spelen onder de fontein van het pierenbad, omringd door vrolijke kunst. Er zijn ook speeltoestellen aanwezig.

Noord

  • Badje Plejadenplein: hierin zit altijd water. Het badje wordt beheerd door het Noorderparkbad zwembad en dagelijks gecontroleerd. Er is een zwembadinstallatie die automatisch chloor toevoegt aan het water. Er zijn toiletten!
  • Badje Adelaarsweg /Noorderpark: bij mooi weer wordt het pierenbadje dagelijks gevuld met vers water. Chloor wordt handmatig toegevoegd. Vaak is er ook toezicht. Hier vindt u ook een houten speellandschap. Horeca is aanwezig.

Zuid

  • Kinderbadje Vondelpark: ligt in het verlengde van de Kattenlaan. Het is gevuld met water vanaf mei tot en met september. Het badje wordt dagelijks gecontroleerd en schoongemaakt. Tussen 10.00 en 18.00 is er toezicht. Ook hier zijn toiletten!
  • Beatrixbadje in het Beatrixpark: alleen al dankzij het bronzen beeld van een zeemeermin een bezoekje waard. Het badje is open vanaf mei. De openingstijden zijn 09.00 tot 19.00 uur. Er is toezicht. Vlak naast het badje is een kinderspeelplaats met een grote zandbak.

Oost

Pierenbadje van Aldo van Eyck in het Oosterpark onderging afgelopen jaar een flinke verandering. Hier staat nu ook een spannend speeltoestel met gekleurde lichtjes. Rondom het bad is een brede natuurstenen rand om op te zitten. Van 1 mei tot 1 oktober staat er water in het badje. Het water wordt dagelijks gechloreerd en gecontroleerd. Ook hier is een toilet!

Zuidoost

Zuidoost: Gaasperplas. Hoeven we weinig aan toe te voegen. In het Gaasperplaspark – vlakbij metrostation Gaasperplas – is een waterspeelplaats voor kleintjes. Hier kunt ook ook lekker zitten en zonnen.

Amsterdamse Bos

Er zijn twee speelbaden en speeltoestellen voor peuters en kleuters. Bij beide baden staat een kiosk met lekkers en zijn er picknickbanken. Ook zijn er openbare toiletvoorzieningen met babycare en een mindervalidentoilet.