AMSTERDAM/AMSTELVEEN - Het duurt nog een maand voor het Vattenfall Solar Team begint aan de Solar Challenge Morocco, de belangrijkste zonnerace van het jaar, maar het eerste succes is al binnen. Zonneauto Nuna heeft de eerste rondjes op Marokkaanse bodem glansrijk doorstaan. Nu de coureurs nog.

De zon is nog maar amper boven de horizon verschenen als Nuna11 begint aan haar allereerste meters op Marokkaanse bodem. De crew kijkt gespannen toe, want er zit meer dan een jaar denken, bouwen en testen in het ranke autootje. Na wat veiligheidstesten geeft coureur Stijn gas en wordt de snelheid langzaam maar zeker opgevoerd en rijgen de kilometers zich aaneen. Terwijl de auto voor de zoveelste keer voorbij zoeft, staat woordvoerder Steven Mitchell Tan uit Ouderkerk aan de Amstel langs de baan te glunderen. “De auto doet precies wat er van haar wordt verwacht.”

Liever testen in Marokko dan in Nederland
Het team is neergestreken op het Formule-E circuit van Marrakesh. Daar zal de auto uitgebreid worden getest en worden afgesteld voor de woestijnrace en kan het team wennen aan de lokale omstandigheden. Tan: “Je weet nooit zeker hoe alle mechanische en elektrische onderdelen zullen reageren in een ander klimaat. We hebben bij een van de vorige edities meegemaakt dat alles perfect werkte in Nederland, maar toen we aankwamen in Australië paste niks meer in elkaar. Het koste heel veel tijd om alles bij de schuren en af stellen zodat we aan de start konden verschijnen.” Bovendien worden de zonnecellen in Marokko blootgesteld aan race-omstandigheden. Dat levert veel informatie op over de hoeveelheid energie die de zonnestralen opbrengen en dus hoe hard er straks kan worden gereden.

32 graden relatief koel
Hoewel het met 32 graden Celsius relatief koel is voor Marokkaanse begrippen, is de overgang voor de coureurs groot. Achter het stuur lopen de temperaturen vandaag op tot 45 graden en coureur Stijn van Muiden stapt doorweekt uit de auto.“Dit is toch wel even iets anders dan wat ik gewend ben in Nederland. Dat wordt nog wat als we straks in de woestijn gaan rijden.” De auto heeft nog geen afvoerputje om al het zweet af te voeren. Voorlopig zal alles door de hitte moeten verdampen. “Een beetje vies is het wel, misschien moeten we maar aan het technische team vragen of die er alsnog kan komen maar.” aldus Stijn.

Vattenfall Solar Team
Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Elk jaar ontwerpen en bouwen ze een zonneauto waarmee ze aan races meedoen. De Solar Challenge Morocco begint in Agadir en voert in vijf etappes door de zinderende woestijn van Marokko terug naar de finishlijn in Agadir. De race duurt van 25 tot 29 oktober.