HEERHUGOWAARD - De vrouwen van FC Marlène hebben de landstitel niet kunnen prolongeren. In de achtste onderlinge wedstrijd van dit seizoen tegen het Amsterdamse Os Lusitanos werd er voor de achtste keer door de Heerhugowaardse ploeg van trainer Mo Bouchibti niet verloren in de reguliere speeltijd. Os Lusitanos wist echter net als een week eerder de strafschoppenserie te winnen en pakt daarmee de vierde landstitel in de clubhistorie.

In de reguliere competitie won FC Marlène dit seizoen tweemaal en speelde het eenmaal gelijk tegen Os Lusitanos. De finale van de Supercup, de KNVB-beker en de drie finales om de landstitel eindigden alle vijf duels eveneens in een remise. In de Supercup won Os Lusitanos na verlenging, in de bekerfinale na strafschoppen en in de afgelopen twee weken bleken ook de verschillen in de strijd om de titel miniem. De eerste wedstrijd in Amsterdam werd door FC Marlène na strafschoppen gewonnen, hetgeen de Amsterdammers een week geleden deden in Heerhugowaard.

De beslissing moest dus vallen in de derde wedstrijd, eveneens in Heerhugowaard. Vanwege de eindstand in de reguliere competitie had FC Marlène het thuisvoordeel en het publiek wist Sporthal Waardergolf te vinden, want met ruim 600 toeschouwers waren de tribunes volgepakt en was het bijzonder sfeervol. Na een aftastend begin nam FC Marlène het heft in handen voor eigen publiek en halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg op voorsprong toen aanvoerster Sanne Brand het eindpunt was van een mooie aanval. De Bouchibti-equipe verzuimden daarna echter de voorsprong te vergroten want zowel Kyara de Bruin, Amy Visser als Simone Hand kregen de bal daarna niet langs de sterk keepende Anna Reitsma.

Ook in de tweede helft leek het initiatief bij FC Marlène te liggen toen Zoyla Barendse de paal raakte en Reitsma weer een poging van De Bruin wist te keren. Vanuit het niets werd het echter gelijk. Keepster Jacky Reus, die het in de eerste helft bijzonder rustig had gehad, verkeek zich op een schot van Kim van Velzen en Annabel ten Broeke was alert op de rebound: 1-1. Nadien werd het spel aan beide kanten zenuwachtiger en rommeliger al leverde dit nog steeds kansen op, ook in de verlenging. Zo mikte Aaike Verschoor net voorlangs en omdat Amy Visser een inzet van aanvoerster Gilanne Louwaars van de lijn wist te halen moesten opnieuw strafschoppen de beslissing brengen.

Het zenuwenspel duurde maar liefst achttien penalty's waarvan er slechts vijf werden gemist. Nadat Annabel ten Broeke echter de beslissende achter Reus schoot (6-7) was de Amsterdamse ploeg in extase en mocht het de derde prijs van het seizoen bijschrijven, daarbij veel speelsters vvn FC Marlène in tranen achterlatend. Trainer Mo Bouchibti stond er na afloop beteuterd bij. "Ondanks dat we het hele seizoen een waslijst aan blessures hebben gehad waren wij oppermachtig in de competitie. In de finales die wij gespeeld hebben zijn er ook genoeg kansen geweest om het af te maken en hebben wij goed gevoetbald, maar het mocht niet zo zijn. Dit moeten we wel even verwerken, maar daarna gaan we ons richten op volgend seizoen, want dan willen wij gewoon weer voor alle prijzen spelen". Zijn collega Nuno Ferreira was uiteraard veel meer opgetogen. "Wat een seizoen, maar je ziet wederom hoe klein de verschillen zijn tussen beide teams. Ik ben echt megatrots op wat wij dit seizoen hebben gepresteerd en daar gaan wij dan ook optimaal van genieten"

Foto's: Cees Verhage Fotografie