AMSTERDAM - De organisatie van EURO 2020 in Nederland plant maar liefst 12.000 bomen in gemeente Haarlemmermeer. De 12.000 bomen, verdeeld over drie hectare, staan gelijk aan vier voetbalvelden. Deze staan symbool voor de vier wedstrijden die aankomende zomer in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam worden gespeeld tijdens het EK voetbal. De organisatie wil hiermee een groene bijdrage leveren aan omgeving Amsterdam. Op woensdag 18 maart, tijdens de Nationale Boomfeestdag, zullen de eerste bomen door de betrokken organisaties worden geplant.

“Als organisatie van dit unieke toernooi in Nederland staan wij met heel veel bedrijven en gemeenten in verbinding. Wij willen niet alleen een prachtig evenement neerzetten waar iedereen van kan genieten, maar we zijn ook zeer betrokken bij onze omgeving. Wij willen daarom vanuit de toernooiorganisatie graag een bijdrage leveren aan een groene leefbare omgeving waar iedereen kan sporten en bewegen.”, aldus Gijs de Jong, toernooidirecteur EURO 2020

.PARK21
Gemeente Haarlemmermeer en Staatsbosbeheer werken al meer dan 20 jaar samen bij de aanleg van nieuwe bossen in de Haarlemmermeerpolder. Samen omarmen ze het initiatief van de lokale organisatie van het EK voetbal en gaan ze aan de slag met de uitvoering. Dit jaar wordt een deel van de 12.000 bomen geplant; een ‘voetbalveld’ aan bomen in bosgebied Zwaansbroek in de Westflank van Haarlemmermeer. Ook wordt er in PARK21 een symbolisch begin gemaakt met het planten van de eerste bomen. De overige bomen staan, in verband met het plantseizoen, voor volgend jaar maart op de planning. PARK21, gelegen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, is een groeiend park met ruimte voor sport, recreatie, ontspanning en groen.

Wij zijn ontzettend blij met het initiatief van de organisatie van EURO 2020 in Nederland om een bijdrage te leveren aan het groen in gemeente Haarlemmermeer. PARK21 wordt hét groene, recreatieve centrum van Haarlemmermeer voor de komende generaties”, zegt Haarlemmermeerse wethouder voor Grootschalig groen Mariëtte Sedee. Collega projectwethouder Mieke Booij (Sport) vult aan: “Ons streven is een groene, beweegvriendelijke omgeving voor onze inwoners en bezoekers.” Ook Staatsbosbeheer is enthousiast. Riena Tienkamp van Staatsbosbeheer: “Het is mooi dat we ook hier bomen planten. Bos en bomen zorgen voor een prettige en gezonde omgeving. Maar ze leggen ook CO2 vast en zijn erg belangrijk bij de aanpak van de klimaatverandering.

Over Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 270.000 ha natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. www.staatsbosbeheer.nl.
Buitenfonds werkt samen met bedrijven en particulieren om waardevolle projecten bij Staatsbosbeheer te realiseren. www.buitenfonds.nl.

Over PARK21 / gemeente Haarlemmermeer
PARK21 is een groeiend park voor iedereen met ruimte voor sport, recreatie, ontspanning en groen. We ontwikkelen het park niet alleen, maar doen dit samen met inwoners, bedrijven, boeren en investeerders. Op deze manier werken we samen aan een uniek park voor iedereen. Dit jaar organiseren we voor de derde keer de Zomerweken in PARK21 met activiteiten voor jong en oud, zodat iedereen kan ontdekken wat er in het park allemaal mogelijk is. In 2019 vond de 63ste editie van de Nationale Boomfeestdag in het park plaats. 350 kinderen van zeven verschillende basisscholen plantten bomen en struiken op Landgoed Kleine Vennep. www.park21.info.

Over EURO 2020
Vanwege het zestigjarig jubileum van het Europees kampioenschap in 2020, heeft de UEFA gekozen voor een bijzondere opzet: een evenement dat in maar liefst twaalf verschillende landen wordt gehouden. De 24 gekwalificeerde landen spelen in maar liefst twaalf verschillende Europese steden. De speelsteden van EURO 2020 zijn Amsterdam, Bakoe, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome en St. Petersburg. De openingswedstrijd wordt op 12 juni in Rome gespeeld en de halve finales op 7 en 8 juli in Londen, net als de finale op 12 juli. www.euro2020.com.

UEFA EURO 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door KNVB, Gemeente Amsterdam, Schiphol Airport en de Johan Cruijff ArenA.