AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft de halve finales van de Nations League weten te bereiken. Na de eerdere 1-4 zege in Brussel won de ploeg van coach Van Gaal ook in de Johan Cruijff Arena van België: 1-0. Het finaletoernooi wordt in juni in Nederland gehouden.


De Belgen hadden een ruime zege nodig om Nederland van de eerste plaats van de groep te stoten en voerden dan ook direct de druk op. Dat leverde al snel een goede kans op voor Hazard, maar die schoot wild over. Nederland had het lastig, was slordig en kreeg voor rust alleen kansjes via Dumfries en Gakpo. België stichtte zonder groots te spelen meer gevaar, maar kreeg bovenal halve kansen. Zo stuitten Batshuayi, Witsel en Onana op de opnieuw zeker ogende Pasveer.

Ook na rust viel er aanvankelijk niet veel te genieten,maar na een uur gingen de remmen aan beide kanten wat los. Kort nadat Pasveer met een prachtige redding een goal van Onana had voorkomen, kopte Van Dijk aan de andere kant uit een hoekschop van Gakpo wel raak. Bergwijn was kort daarna ook dicht bij een doelpunt, maar raakte het zijnet. De Belgen zetten nog flink aan, en in de slotfase was invaller Lukebakio nog dichtbij met een poging op de lat.