AMSTERDAM - Tijdens de persconferentie in het Rijksmuseum zijn vandaag de topatleten van de TCS Amsterdam Marathon gepresenteerd. Er gaat aanstaande zondag een favorietengroep van start, met onder andere Birhanu Legese en Bernhard Koech. Khalid Choukoud wil keihard lopen om de Olympische limiet te pakken. En de Ethiopische Ashete Bekere wil iets bijzonders laten zien in de hoofdstad van Nederland.


In het wereldberoemde museum licht Jurrie van der Velden van Global Sports Communication toe dat er een mooie en brede groep met een hoog niveau van start gaat bij de Platinum Label marathon. “De temperatuur ziet er met 12 á 13 graden goed uit voor zondag. De vraag is wat de wind en de regen gaan doen. Als je naar het deelnemersveld kijkt, dan ziet het er goed uit met internationale en nationale toppers. Er zijn meerdere sterke groepen binnen de wedstrijd met goede hazen. Daarnaast kijken we ook hoe we het beste de Nederlandse atleten kunnen voorzien”, aldus de atletenmanager.

Van der Velden geeft het woord aan Birhanu Legese, de snelste man van het deelnemersveld met 2.02.28 achter zijn naam. De Ethiopische atleet die de marathon van Tokio twee keer won, heeft zin in zondag. “Ik wil heel graag een snelle tijd lopen, met het oog op de Olympische Spelen”, vertelt de 29-jarige marathonspecialist. Zijn Keniaanse opponent Bernhard Koech ziet een aanval op het parcoursrecord van 2.03.39 ook wel zitten. Hij werd in 2021 tweede in het Olympisch Stadion achter recordhouder Tamirat Tola, in een persoonlijk record van 2.04.09: “Amsterdam heeft een speciale plek in mijn hart, ik loop hier voor de vierde keer en ben net zo fit als twee jaar geleden”. Het belooft echter spannend te worden, want er staan nog zes Afrikaanse marathonlopers op de startlijst die in de 2.04 hebben gelopen.

Bij de vrouwen zijn de ogen gericht op de Ethiopische Ashete Bekere. De 35-jarige atlete is een gevestigde naam in de marathonwereld met een persoonlijk record van 2.17.58 (Tokio, 2022). Ze won in 2019 al de Berlijn Marathon. Tijdens haar eerste race in Amsterdam heeft ze hoge verwachtingen, al weet ze dat het parcoursrecord van 2.17.20 (Almaz Ayana, 2022) scherp staat. “Als alle omstandigheden meewerken, wil ik wat bijzonders laten zien”, aldus Bekere. De 21-jarige Tiruye Mesfin, met een persoonlijk record van 2.18.47, kan voor een verrassing gaan zorgen.

“Mijn plan is om keihard te lopen”, zegt Khalid Choukoud over zijn deelname aan de TCS Amsterdam Marathon. “Ik wil heel graag voor de tweede keer naar de Olympische Spelen. Ik wil de organisatie bedanken, ze hebben er alles aan gedaan om een hele mooie tweede groep te maken met mooie hazen. We gaan weg op de Olympische limiet van 2.08.10. Ik ga kijken hoe lang ik het kan volhouden”, aldus de 37-jarige loper uit Den Haag.

Wie er ook een gooi gaat doen naar de Olympische limiet, is Anne Luijten. De limiet staat op 2.26.50 en haar persoonlijk record is 2.30.59. “Als alles mijn kant op valt, dan is de Olympische limiet mogelijk. Tot nu toe zijn al mijn marathons goed verlopen en de voorbereiding is goed verlopen. Ik heb veel zin in mijn derde marathon.” De 29-jarige atlete staat zondag goed voorbereid aan de start, ze heeft het parcours al nauwkeurig bestudeerd. Daarnaast won ze op 1 oktober nog het NK halve marathon in Breda.

Jill Holterman (2.28.18) wil ook haar kans op een ticket naar de Olympische Spelen in Parijs grijpen. Helaas zal Nienke Brinkman niet starten. Zij meldde zich eerder vandaag af omdat ze niet fit genoeg is om te starten.

Live uitzending bij de NOS

De start van de TCS Amsterdam Marathon, georganiseerd door Sportorganisatie Le Champion, is zondag om 9.00 uur in het Olympisch Stadion. De wedstrijd is live te volgen op NOS Studio Sport, via de NOS-app en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl.

De TCS Amsterdam Marathon is op zondag 15 oktober niet alleen in Nederland te volgen, maar ook buiten de landsgrenzen in maar liefst 190 landen, bij onder andere Eurosport, Discovery+, SuperSport en Eurosport Asia.

Kijk voor de volledige startlijst en meer informatie op: www.tcsamsterdammarathon.nl