AMSTERDAM - Op donderdag hebben gemeente Amsterdam, Ajax en het Stichtingsbestuur Supportershome Ajax een overeenkomst bereikt over een nieuw supportershome voor Ajax-supporters. Het nieuwe home wordt door Ajax gebouwd, en komt op de begane grond aan de Zuidzijde van het Transferium binnen de Amsterdam ArenA. Ajax financiert en verhuurt het home aan het Stichtingsbestuur. De kosten vallen daardoor voor de gemeente Amsterdam lager uit dan eerder was voorzien. Bovendien heeft de gemeente afspraken gemaakt met het Stichtingsbestuur over het weren van supporters die zich misdragen.

Er is lang gesproken over een nieuw supportershome. De eerste plannen dateren uit 2009. In februari 2010 stelde de Gemeenteraad een krediet van twee miljoen euro beschikbaar voor de bouw. Het supportershome zou dan verhuizen van de Noordkant, vlakbij de plek waar uitsupporters aankomen, naar de Zuidzijde. Die locatie is vanuit het oogpunt van de openbare orde veel beter geschikt. Die investering zou in 20 jaar tijd terug worden verdiend.

In januari 2015 brandde het bestaande supportershome aan de Noordzijde van het stadion af. Daarna heeft vlakbij de oude locatie een aantal maanden een tijdelijk supportershome gestaan. Sinds mei 2015 heeft Ajax geen supportershome meer.

Ondertussen is er dus voortdurend gesproken over de bouw van een nieuw, permanent supportershome. Die gesprekken hebben enkele malen voor langere tijd stil gelegen, onder andere door juridische procedures.

Resultaat

Vandaag hebben de gemeente, Ajax en het Stichtingsbestuur, in aanwezigheid van de Driehoek en de Amsterdam ArenA, hun handtekening gezet onder het huurcontract en de vergunningsvoorwaarden. Alle partijen zijn het er over eens dat een supportershome, mits aan de juiste voorwaarden wordt voldaan, toegevoegde waarde heeft.

De gemeente verhuurt de locatie langdurig aan Ajax. Anders dan eerder werd beoogd bouwt niet de gemeente maar Ajax het supportershome, en verhuurt Ajax het aan het Stichtingsbestuur. Het nieuwe supportershome past binnen het bestemmingsplan, en de omgevingsvergunning is al in 2013 verleend. Er zijn specifieke afspraken gemaakt over de exploitatievergunning, over het gebruik van het home en de beperkte openingstijden. Op het supportershome is het Handhavingsplan Horeca van toepassing.

Het supportershome is nadrukkelijk niet bedoeld voor ‘supporters’ die zich misdragen, binnen of buiten het stadion. Daarom zij afspraken gemaakt met het Stichtingsbestuur over het handhaven van de huisregels, waaronder het niet toelaten van personen met een gebieds- of stadionverbod. Om daarop toe te zien is er maandelijks overleg tussen het Stichtingsbestuur, politie en gemeente over de naleving van de gemaakte afspraken. Het nieuwe supportershome past daarmee binnen de bonus/malusgedachte, waarbij welwillende supporters worden beloond en supporters die zich misdragen ook kunnen worden aangepakt.

Kosten

Aanvankelijk zou de gemeente het home bouwen en verhuren aan de Stichting Beheer Supportershome. Nu dat Ajax het supportershome financiert, bouwt en verhuurt, kan het krediet van € 2 miljoen terugvloeien naar de gemeentebegroting. Wel zijn, reeds in 2010, 65 parkeerplaatsen à 495.000,- euro door de gemeente afgeboekt.

2018 open

Nu de overeenkomst is gesloten, kunnen de voorbereidingen voor de bouw beginnen. Naar verwachting zal het nieuwe supportershome begin 2018 opgeleverd worden.