AL-RAYYAN - Nederland heeft zich op het WK in Qatar geplaatst voor de kwartfinales. De Oranjeploeg van bondscoach Louis van Gaal won in het Khalifa International Stadium met 3-1 van Verenigde Staten. Nederland speelt de kwartfinale komende vrijdag 9 december om 20.00 uur tegen de winnaar van Argentinië-Australië.


Nederland, dat met dezelfde basis aantrad als tegen Qatar, werd direct onder druk gezet en al na twee minuten kreeg de VS een dot van een kans, maar Pulisic vond Noppert op zijn weg. In het vervolg van de eerste helft had de VS het meeste balbezit, maar alleen Weah werd nog gevaarlijk, maar opnieuw wis Noppert te redden. Oranje loerde op de counter en bleek daarin dodelijk. Na een fraaie aanval bezorgde Dumfries de bal bij Depay,die koel afrondde. Oranje, dat het tactisch goed voor elkaar had maar wel passief oogde, kreeg in de omschakeling veel ruimte en vlak voor rust werd daar opnieuw van geprofiteerd. Dumfries vond deze maal Blind en die schoot keurig raak.

De Amerikanen namen na rust iets meer risico en Nederland kwam er vaker uit. Depay, tot drie keer aan toe, en Koopmeiners waren dicht bij een derde Oranje-treffer, maar stuitten telkens op Turner. Dumfries haalde aan de andere kant een inzet van Wright van de lijn. Diezelfde Wright bracht met een gelukkige boogbal de spanning terug, maar dat bleek van korte duur. Even later schoot Dumfries namelijk de beslissende 3-1 binnen.

Nederland - Verenigde Staten 3-1 (2-0)
10. Depay 1-0
45. Blind 2-0
76. Wright 2-1
81. Dumfries 3-1