AMSTERDAM - Vanaf volgend jaar zijn er mogelijk weer uitfans aanwezig tijdens de twee Klassiekers. De clubs gaan vanaf dat moment weer praten over de mogelijkheden om de fans uit Amsterdam en Rotterdam weer toe te laten tijdens de beladen duels.

Dat meldt Feyenoord op de site van de club. Donderdagochtend kwam het nieuws naar buiten dat de directie van de Rotterdammers ervoor zouden zorgen dat de uitsupporters nog steeds niet aanwezig konden zijn bij de jaarlijkse Klassiekers. Daarop reageerde Feyenoord met een standpunt, waarin ze zeiden dat het de bedoeling is om de gesprekken met Ajax, de supportersverenigingen en de gemeenten volgend jaar voort te zetten.

"Deze gesprekken zijn vorig jaar op initiatief van Feyenoord ook al weer opgestart, maar deze werden weer ‘on hold’ gezet na ongeregeldheden tijdens de kampioenswedstrijd tussen PSV en Ajax", luidt het standpunt vanuit Rotterdam. "Hierdoor komt het wederzijds bezoeken van supporters bij de Klassieker helaas te vroeg."

Insteek
"Insteek van de gesprekken is om te bekijken op welke wijze wellicht al in het seizoen 2019-2020 er weer uitsupporters bij de Klassieker(s) kunnen zijn", gaat het statement verder. "Want voetbal is natuurlijk bedoeld om te spelen in de aanwezigheid van supporters van beide clubs. Dat geldt, vindt Feyenoord, ook voor de Klassieker, maar dan wel nadrukkelijk onder de voorwaarde dat dit onder normale omstandigheden kan en tegen acceptabele kosten en personele inzet voor zowel de clubs als overheden."

Geen gezamenlijk plan
"En bovendien met alleen gezonde rivaliteit en zonder dat er sprake is van onacceptabel gedrag en uitingen. Op dit moment is er nog geen gezamenlijk plan, of heeft het Feyenoord nog niet bereikt, waarmee min of meer gegarandeerd is dat het ook zo kan verlopen."

Komende zondag staat de eerste Klassieker van dit seizoen op het programma. De aftrap in de Johan Cruijff ArenA is om 14.30 uur.