AMSTERDAM - De TCS Amsterdam Marathon is op zondag 17 oktober voor de 18e keer het decor van het Nederlands kampioenschap marathon. Organisator Le Champion heeft Michel Butter, Björn Koreman en Frank Futselaar vastgelegd voor de Platinum Label marathon. De strijd tussen drie van Nederlands beste marathonlopers belooft spannend te worden op het snelle parcours door onze hoofdstad. De TCS Amsterdam Marathon neemt op de wereldranglijst snelste marathonsteden de zesde plaats in en mag zich met een parcoursrecord van 2.04.06 (Lawrence Cherono, 2018) ook de snelste marathon van Nederland noemen. Jaarlijks heeft de najaarsmarathon zowel internationaal als nationaal een zeer sterk deelnemersveld aan de start staan.


Michel Butter weet hoe het is om snel te lopen in Amsterdam. Hij liep hier in 2012 zijn beste marathontijd van 2.09.59. Met deze tijd staat de 35-jarige Castricummer op de vijfde plaats op de marathonranglijst allertijden. Vorig jaar september zette Butter een punt achter zijn topsportcarrière, maar verraste vervolgens in maart iedereen met een comeback. Als ambassadeur van het NN Running Team besloot hij toch nog een poging te wagen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Butter was blijven hardlopen en combineerde dat met fanatiek fietsen en dit werpte zijn vruchten af. Tijdens de NN Mission Marathon op Twente Airport finishte hij in een tijd van 2.10.30 en dook daarmee een minuut onder de limiet van 2.11.30. Dit bleek uiteindelijk net niet genoeg voor een Olympisch ticket, maar Butter staat nog wel op de reservelijst voor TeamNL. Een eventuele deelname aan de Olympische Spelen zal zijn start in Amsterdam niet in de weg staan. "Ik geniet van de combinatie van het lopen en fietsen en voel me bevoorrecht dat ik daarmee op dit niveau nog actief mag zijn. Ik heb bijzondere herinneringen aan Amsterdam, waaronder het moment in 2012 dat ik de magische grens van 2.10 uur doorbrak. Het zou fantastisch zijn als dat nog eens lukt. Daarnaast kijk ik uit naar de strijd om het Nederlands kampioenschap. Dat zal spannend worden, aangezien het niveau dicht bij elkaar ligt", aldus Butter over zijn terugkeer naar Amsterdam.

Björn Koreman maakt op zondag 17 oktober zijn debuut bij de TCS Amsterdam Marathon: "Geweldig om met Frank en Michel aan de start te staan van het NK marathon, nadat wij alle drie eerder al aan de Olympische limiet hebben voldaan. Dit gaat een geweldige strijd opleveren op een snel parcours!". Zijn persoonlijk record op de marathon liep de 30-jarige Brabander afgelopen december in Wenen. Met zijn tijd van 2.11.07 sleepte hij toen de Olympische limiet binnen, maar er volgden uiteindelijk andere lopers met een snellere kwalificatietijd. Een poging om zijn eigen tijd nog te verbeteren viel in het water, toen hij geblesseerd raakte na het pakken van een winkeldief.

Frank Futselaar deed in 2019 ook mee aan het NK marathon. Tijdens zijn tweede marathon ooit verpulverde hij zijn persoonlijk record naar 2.14.08. Futselaar had zich in december 2020 in Valencia nipt gekwalificeerd voor de Spelen. De 29-jarige marathonloper voldeed met 2.11.30 precies aan de limiet, maar ook voor hem bleek dat niet snel genoeg te zijn om daadwerkelijk mee te kunnen naar Tokyo. Futselaar: "Ik kijk er naar uit om terug te keren naar de TCS Amsterdam Marathon! In 2019 heb ik de start en finish in het Olympisch Stadion mogen ervaren en dat was magisch. Hopelijk hebben we dit jaar een mooie strijd om het Nederlands kampioenschap en kan ik een gooi doen naar de limieten van de EK en WK van 2022!".

Het NK marathon werd voor het laatste gehouden tijdens de TCS Amsterdam Marathon 2019. Abdi Nageeye behaalde toen zijn derde Nederlandse titel in 2.07.39. Bo Ummels debuteerde op de klassieke afstand in 2.32.34 en sleepte daarmee de titel bij de vrouwen binnen. Het NK kon in 2020 vanwege corona niet doorgaan.

Snelste marathon van Nederland
De TCS Amsterdam Marathon werd in 2018 de snelste marathon van Nederland, toen de Keniaan Lawrence Cherono het parcoursrecord aanscherpte naar 2.04.06. De marathon is sinds 2020 in het bezit van het Platinum Label, een onderscheiding van de internationale atletiekbond de World Athletics. Tijdens de laatste editie in 2019 stonden er 45.000 deelnemers uit 140 verschillende landen aan de start. Inschrijven voor de 45e editie kan via www.tcsamsterdammarathon.nl.