AMSTERDAM - Springruiter Marc Houtzager heeft voor de tweede keer Jumping Amsterdam gewonnen. De 49-jarige ruiter bleef tijdens de wereldbekerwedstrijd met Sterrehof's Dante foutloos in de barrage en legde het parcours in de RAI als snelste af. Houtzager won Jumping Amsterdam in 2018 ook al, toen met Sterrehof's Calimero.


Houtzager legde het parcours, met hindernissen met een hoogte van 1.60 meter, af in 34,05 seconden en verdiende daarmee ruim 52.000 euro. Harrie Smolders maakte het Nederlandse succes compleet door als tweede te eindigen in 35,03. De Belg Pieter Clemens werd derde. Vorig jaar greep de Zweed Henrik von Eckermann de hoofdprijs.

Tijdens het drukbezochte evenement wisten vijf Nederlandse combinaties zich te plaatsen voor de barrage. Achter de al genoemde Houtzager en Smolders eindigden Maikel van der Vleuten, Jeroen Dubbeldam en Bart Bles respectievelijk als zesde, zevende en tiende. Door de zege klimt Houtzager in het wereldbekerklassement naar de achtste plaats met 49 punten. Van der Vleuten heeft vijf punten meer en is met een 6e plek nog altijd de beste in de lijst die door de Zwitser Steve Guerdat wordt aangevoerd.

Eerder op de dag was er ook al Nederlands succes tijdens de Provincie Noord-Holland Prijs ( hindernissen 1.45 meter) die werd gewonnen door Jur Vrieling met zijn paard Fiumicino. ook hier eindigde Harrie Smolders op het podium (3e) en ging de tweede plaats naar de Noor Johan-Sebastian Gulliksen.

Foto's: DP Sportfotografie