AMSTERDAM -Ajax heeft overeenstemming bereikt met Maarten Stekelenburg over zijn terugkeer bij Ajax. De doelman komt transfervrij over van het Engelse Everton FC en tekent een contract voor één seizoen, dat ingaat op 1 augustus 2020 en loopt tot en met 30 juni 2021.

Stekelenburg werd op 22 september 1982 geboren in Haarlem. Hij doorliep de jeugdopleiding van Ajax en keepte in de periode van 2002 tot en met 2011 voor het eerste elftal. De goalie maakte zijn debuut in Amsterdam op 11 augustus 2002 in de wedstrijd Ajax – PSV (3-1)en speelde in zijn eerste periode bij Ajax 282 officiëlewedstrijden.

De 58-voudig international werd met Ajax drie keer landskampioen (2002, 2004, 2011), won drie keer de KNVB Beker (2006, 2007 en 2010) en vier keer de Johan Cruijff Schaal (2002, 2005, 2006 en 2007). Hij kwam gedurende zijn loopbaan verder uit voor AS Roma, Fulham, Monaco en Southampton. De laatste vier seizoenen (2016-2020) stond de sluitpost onder contract bij Everton.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars: “Maarten Stekelenburg is niet alleen een bekende naam, maar ook een keeper die we hier goed kunnen gebruiken. Bruno Varela is terug naar Portugal. Het is de bedoeling dat Dominik Kotarski wordt verhuurd, zodat hij veel wedstrijden op het hoogste niveau kan keepen want wij hebben veel vertrouwen in hem. Maarten weet door de gesprekken die we voerden waar hij aan toe is en wordt vanaf augustus één van de drie keepers in de A-selectie. Ik denk dat hij kwaliteit toevoegt op het veld en gezien zijn leeftijd en ervaring ook gaat zorgen voor een nog betere balans in onze selectie.”

Maarten Stekelenburg: “Uiteraard ben ik heel erg blij dat ik kan terugkeren bij Ajax, de club waar het voor mij allemaal begonnen is. Als gezin wilden wij sowieso dit jaar terug naar Nederland en ik hoopte daarbij eigenlijk maar op één club. Na goede gesprekken met Marc Overmars en Erik ten Hag was het voor mij daarom snel duidelijk. Ik heb er veel zin in en kijk er dan ook erg naar uit. Bij Everton maak ik het seizoen in Engeland af, daarvoor heb ik recent mijn aflopende contract met een paar weken verlengd. Daarna keer ik zo spoedig mogelijk terug naar Amsterdam zodat ik bij Ajax in augustus kan starten.”