ZEIST - De KNVB heeft vrijdag na druk overleg met alle profclubs besloten dat Ajax de nummer één wordt van de eredivisie, maar niet wordt uitgeroepen tot kampioen. AZ zal als nummer twee instromen in de tweede voorronde van de Champions League. Verder is er geen degradatie uit of promotie naar de eredivisie.


Dat betekent dat op basis van de huidige ranglijst nummer één Ajax rechtstreeks naar de play-offs van de Champions League gaat, AZ uitkomt in de tweede voorronde van de Champions League, Feyenoord de groepsfase van de Europa League speelt, en PSV en Willem II zich plaatsen voor de tweede kwalificatieronde voor de Europa League. Dit alles onder voorbehoud van bevestiging van de UEFA", zo laat de KNVB weten.

Promotie/degradatie
Ook de kwestie over promotie/degradatie deed vooraf nogal wat stof opwaaien. Op basis van de huidige stand stonden ADO Den Haag en RKC op degradatieplaatsen en leken SC Cambuur en De Graafschap vanuit de Keuken Kampioen Divisie recht te maken op promotie. De KNVB oordeelt dat er geen duidelijke voorkeur voor een van de opties was. "De uitslag luidde zestien voor en negen tegen promotie/degradatie, en negen blanco stemmen. Daarmee komt de beslissing volledig op de schouders van het bestuur betaald voetbal te liggen. Die beslissing is dan ook genomen."

Het complete besluit van de KNVB is te lezen op de website van de Eredivisie.