AMSTERDAM - De TCS Amsterdam Marathon pakt op zondag 17 oktober uit met een sterk deelnemersveld tijdens het Nederlands kampioenschap marathon. Olympiër Khalid Choukoud is toegevoegd aan de startlijst en neemt het op tegen Michel Butter, Björn Koreman en Frank Futselaar. Tijdens de snelste marathon van Nederland zijn bij de vrouwen de ogen gericht op Bo Ummels. De regerend nationaal kampioen op de marathon (Amsterdam, 2019) neemt het onder andere op tegen Ruth van der Meijden.

Khalid Choukoud weet wat winnen in Amsterdam is. Tijdens het NK marathon van 2016 kwam hij als eerste over de streep in het Olympisch Stadion. Na zijn Olympische avontuur op de marathon dit jaar in Japan, waarbij hij uitstapte met darmklachten, wil hij graag laten zien wie de beste van Nederland is. Hij scherpte in april in Siena zijn persoonlijk record aan tot 2.09.55, een vierde tijd op de Nederlands allertijden lijst. Organisator Le Champion verwacht een fascinerende strijd om de titel. Eerder werd al bekend gemaakt dat Butter, Koreman en Futselaar starten bij de marathon met het Platinum Label van de World Athletics.

De top vier op de startlijst is op papier erg aan elkaar gewaagd: Choukoud, 2.09.55, Butter, 2.09.59, Koreman 2.11.07, Futselaar 2.11.30. Vier topatleten die allen de limiet liepen voor de Olympische Spelen. Van dit viertal vloog echter alleen Choukoud naar Tokio, omdat er maar drie tickets beschikbaar waren voor de Olympische Spelen, naast de zilverenmedaillewinnaar Abdi Nageye en Bart van Nunen. Het laat zien hoe sterk de Nederlandse marathontop momenteel is.

Choukoud over zijn deelname: "De TCS Amsterdam Marathon heeft erg veel Nederlandse toppers aan de start die met elkaar zullen gaan strijden om de Nederlandse titel. Ik voel me goed en kijk er naar uit mij te mengen in de strijd om het Nederlands kampioenschap."

Bo Ummels keert dolgraag terug
Bij de vrouwen gaat Bo Ummels alles uit de kast halen om haar marathontitel uit 2019 te prolongeren. De 28-jarige atlete uit Castricum behaalde in Amsterdam het goud tijdens haar debuutmarathon in 2.32.34. Ummels: "Ik keer dolgraag terug naar de marathon waar ik in 2019 zo mooi debuteerde en ook eindelijk weer eens een marathon met publiek!" Ruth van der Meijden is op zondag 17 oktober een geduchte concurrent van Ummels. Ze beschikt over een sneller persoonlijk record van 2.29.30. Een tijd die de 37-jarige Van der Meijden in april in Enschede liep op jacht naar de Olympische limiet van 2.28.30.

Snelste marathon van Nederland
De TCS Amsterdam Marathon werd in 2018 de snelste marathon van Nederland, toen de Keniaan Lawrence Cherono het parcoursrecord aanscherpte naar 2.04.06. De marathon is sinds 2020 in het bezit van het Platinum Label, een onderscheiding van de internationale atletiekbond de World Athletics. Tijdens de laatste editie in 2019 stonden er 45.000 deelnemers uit 140 verschillende landen aan de start.

Inschrijven
Eerder deze week liet organisator Le Champion weten dat er groen licht is voor de 45e editie van de TCS Amsterdam Marathon op zondag 17 oktober. Inschrijven voor de hele marathon, halve marathon, 8 km en kids run is nog mogelijk t/m zondag 3 oktober via www.tcsamsterdammarathon.nl.