AMSTERDAM - Keeper Jay Gorter is rond met Ajax en komt over van Go Ahead Eagles. De 21-jarige doelman uit Purmerend keert daarmee terug bij de club waar hij in de jeugd ook al enkele jaren voor uitkwam.


Met de transfer zou één miljoen euro zijn gemoeid en gaat het om een contract voor vier jaar. Gorter maakte afgelopen seizoen indruk bij Go Ahead Eagles door in liefst 25 wedstrijden de nul te houden. Hiermee verbrak hij een 50 jaar oud record van Tonnie van Leeuwen van GVAV. Tevens promoveerde hij met de club uit Deventer naar de Eredivisie.

De talentvolle doelman begon zijn loopbaan bij FC Purmerend en speelde vervolgens in de jeugdopleiding van Ajax, AFC Amsterdam en AZ. Sinds 2018 kwam hij uit voor Go Ahead Eagles alwaar hij afgelopen seizoen definitief doorbrak.

Gorter lijkt in Amsterdam de concurrentiestrijd aan te moeten gaan met Maarten Stekelenburg en de van Vitesse gehaalde Remko Pasveer. Eerste keeper André Onana is nog langdurig geschorst wegens doping. Vandaag (woensdag) komt er wellicht meer duidelijk over een eventuele vermindering van de schorsing voor de Kameroener. Kjell Scherpen staat ook nog als doelman onder contract bij de Amsterdammers, maar lijkt op weg naar de uitgang. Ajax en Brighton & Hove Albion zijn dichtbij een akkoord.

De verwachting is dan ook dat Gorter komend seizoen grotendeels zijn wedstrijden bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie zal spelen en tijdens beker- en Europese duels de nodige ervaring op doen bij Ajax 1.