AMSTERDAM - Lynn Snel (23) van Karateschool Fightin’ Nabil komt komende zaterdag in actie tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Parijs. Tijdens het OKT verdienen de beste drie karateka’s een rechtstreeks startbewijs voor de Olympische Spelen. De meervoudig nationaal kampioene in het middengewicht (tot 61 kilogram) reist woensdag naar Frankrijk en benadert het allesbeslissende kwalificatietoernooi als ‘het toernooi van haar leven’.

Karate debuteert in Tokio als Olympische sport, maar zal in 2024 niet meer terugkeren. Na een reeks van 26 wedstrijden tussen juli 2018 en mei 2021 is inmiddels exact de helft van het veld voor Tokio bekend. Op basis van de wereldranglijst zijn Yin Xiaoyan (China), Giana Lotfy (Egypte), Merve Coban (Turkije) en Jovana Prekovic (Servië) zeker van deelname in het middengewicht. Mayumi Someya krijgt als hoogst geklasseerde Japanse op de ranking het gastland-ticket. De strijd om de olympische karatetickets nadert daarmee een ontknoping.

Uitzonderlijk format
Volgens clubcoach Nabil Ou-Aissa liggen er zeker kansen voor zijn pupil bij het OKT. ‘Elk land mag één sporter per categorie inschrijven, uitgezonderd de vijf landen die al verzekerd zijn van Olympische deelname. Dat creëert een veld waar echt alles mogelijk is. Daarbij is het competitieformat in Parijs zeer uitzonderlijk.’ In de klasse tot 61 kilogram staan 61 dames ingeschreven. Zij zullen volgens het reguliere eliminatiesysteem de strijd met elkaar aangaan. De twee finalisten en de twee winnaressen van het brons komen vervolgens later op de dag in een poule nog eens allemaal tegen elkaar in actie. Om elke vorm van voordeel uit loting maar te elimineren. Vanuit die poule van vier plaatsen de beste drie zich voor Tokio en valt er dus eentje alsnog af. ‘Het draaien van zeven of acht partijen op dit niveau op één dag is een fors en niet alledaags karwei. Dat betekent dus dat niet alleen de vorm van de dag, maar zeker ook de fysieke en mentale gesteldheid van de sporter een belangrijke rol zullen spelen. We hebben ons daar maximaal op voorbereid, Lynn is er klaar voor.’

Eenmalige kans
Na het OKT worden de laatste twee beschikbare plaatsen voor Tokio deels toegewezen volgens de continentale verdeelsleutel én deels vergeven aan karateka’s uit ‘kleine landen’ door de Olympische tripartitecommissie. Snel: ‘Voor die plaatsen kom ik sowieso niet in aanmerking. Plaatsing via het OKT is dus de enige route die me nog naar Tokio kan leiden. Dichterbij de Olympische Spelen zal ik nooit meer komen. Daarom ben ik erop gebrand de eenmalige kans van komende zaterdag in Parijs met beide handen aan te grijpen’.

Het OKT vindt op zaterdag 12 juni zonder publiek plaats in het Stade Pierre de Coubertin. Het olympisch karatetoernooi voor de klasse tot 61 kilogram is op vrijdag 6 augustus in de Nippon Budokan.