AMSTERDAM - Joshua Belet heeft met overmacht de 47e editie van de TCS Amsterdam Marathon gewonnen in 2:04:18. De 25-jarige Keniaan zette na 30 km de aanval in en gaf de zege niet meer uit handen. Bij de vrouwen snelde Meseret Belete naar de winst in een tijd van 2:18:21. Khalid Choukoud liep zijn beste marathon ooit in 2:08:36, maar miste de Olympische limiet voor Parijs 2024. Anne Luijten kon haar geluk in het Olympisch Stadion niet op, zij bleef wel onder de limiet met 2:26:36.


Om klokslag 9.00 uur klinkt het startschot in het Olympisch Stadion, waarna er snel een grote favorietengroep gevormd wordt. Met drie sterke tempomakers op kop zit het tempo er flink in. Na de passage door het Rijksmuseum en het Vondelpark, vervolgen zij hun weg langs de kleurrijke Amstel met de wind in de rug. Beetje bij beetje wordt de groep uitgedund. Onder meer kanshebber Bernhard Koech (PR 2:04:09) moet de Platinum Label wedstrijd vroegtijdig staken met kramp.

Halverwege komt de kopgroep perfect door, op schema van het parcoursrecord van 2:03:39 (Tamirat Tola uit 2021). Na 28 km breekt de wedstrijd los, op het moment dat de perfecte marathonweersomstandigheden plaatsmaken voor een flinke bui, schroeft Joshua Belet het tempo zo erg omhoog, dat het veld helemaal uit elkaar wordt getrokken. Belet loopt minstens vier seconden per km harder dan Birhanu Legese, Cybrian Kotut en Bethwel Chumba.

In de laatste kilometer klaart de lucht op en de 25-jarige marathonspecialist geeft de winst niet meer uit handen. Zijn aanval moet hij echter wel bekopen met teruglopende km-tijden. Als hij het Olympisch Stadion komt binnenlopen, staat het publiek op de banken en stopt de klok op 2:04:18. De Keniaan wint en scherpt zijn persoonlijk record met 15 seconden aan. “Ik ben heel blij dat ik heb gewonnen, alleen jammer van de regenbui”, zegt de kersverse winnaar.

In de laatste kilometers is de trainingsgenoot van Belet, Cybrian Kotut, opgetrokken naar de tweede plaats. De 31-jarige Keniaan zet eveneens in deze lastige omstandigheden een nieuw persoonlijk record neer: 2:04:34. De derde plaats wordt in beslag genomen door Bethwel Chumba (2:04:37) en hij verwijst Birhanu Legese naar de vierde plaats (2:04:44).

Ondertussen strijdt Khalid Choukoud in de laatste kilometers voor een tijd, die sneller is dan de Olympische limiet van 2:08:10. In een strak tempo heeft hij zijn marathon afgelegd, omringd door een grote groep lopers. In spanning wacht het publiek op de snelste Nederlander. Choukoud perst er alles uit en loopt naar zijn beste tijd ooit: 2:08:36 en eindigt als negende. Ruim voor Nederlanders Luuk Maas (2:11:47) en Lucas Nieuweboer (2:14:39).

“Ik had heel graag de Olympische limiet gelopen”, vertelt de 37-jarige Choukoud na afloop. “Maar ik ben super blij met deze tijd in deze omstandigheden. Ik voelde me super sterk, heb geconcentreerd gelopen en geen fout gemaakt. Alleen jammer dat de eerste doorkomst wat traag was.” Choukoud, die bijna een minuut onder zijn persoonlijk record dook, gaat nu plannen maken voor een nieuwe poging begin 2024.

De winnares bij de vrouwen, Meseret Belete, heeft een bijzonder verhaal. De 24-jarige Ethiopische atlete wist afgelopen donderdag pas dat ze van start zou gaan in Amsterdam, nadat ze vorige week niet kon starten in Chicago. Ze wint niet alleen, maar loopt met 2:18:21 ook nog eens ruim twee minuten sneller dan haar persoonlijk record.

Halverwege de race zijn er nog negen dames in de race voor de overwinning. Alle negen lopen ze met een tussentijd van 1:09:09 onder het schema van het parcoursrecord. Niet veel later zakt het tempo en vanaf 30 km heeft Belete nog gezelschap van landgenote Meseret Abebayehu en de Keniaanse Dorcas Tuitok. Na 33 km blijkt Belete de sterkste te zijn en soleert ze naar de zege. Abebayehu loopt een flink persoonlijk record met 2:19:50 en Tuitoek 2:20:02 loopt in Amsterdam ook naar haar snelste tijd ooit.

Niet veel later zijn alle ogen gericht op Anne Luijten, ze loopt de race van haar leven en komt na 2:26:36 over de streep. De 29-jarige hardloopster duikt daarmee verrassend onder de limiet van 2:26:50. “Ik durfde tot het laatste moment niet te geloven dat het gelukt was. Mijn hazen hebben geweldig werk gedaan en het ging ontzettend goed. Toen we na de Amstel een regenbui op ons hoofd kregen, had ik het zwaar. Het hield op en we draaide richting de stad en ik ben in volle focus richting de finish gelopen. Ik wil de organisatie ontzettend bedanken wat ze allemaal voor mij gedaan hebben”, sluit een dolgelukkige Luijten af.

Recordopbrengst voor onderzoek naar kanker

De TCS Amsterdam Marathon sloeg dit jaar opnieuw de handen met KWF Kankerbestrijding om zoveel mogelijk geld op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek in het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Deelnemers konden niet alleen een vrijwillige bijdrage doen tijdens hun inschrijving, maar via het Ren tegen kanker-platform was het ook mogelijk om een eigen actiepagina aan te maken. Via dit initiatief kwamen vandaag ruim 1.500 lopers in actie.

Met dank aan alle donaties en titelsponsor TCS werd er vandaag een recordopbrengst bekend gemaakt. Yvette van de Graaf van KWF en Geert Kazemier van het Cancer Center Amsterdam namen een cheque van maar liefst € 1.122.370,- in ontvangst. De cheque werd overhandigd door René Wit, race director van de TCS Amsterdam Marathon en Josu Devasia, Country Head Netherlands van Tata Consultancy Services.

Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding: "Ik ben diep onder de indruk van alle hardlopers die zich hebben laten sponsoren voor KWF. Het geld dat zij bijeen hebben gerend, gaat naar het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Het centrum wil dat zoveel mogelijk patiënten baat hebben bij hun innovatieve behandelingen. Niet alleen in academische ziekenhuizen, maar juist ook in regionale ziekenhuizen. Daarom willen zij een regionaal onderzoeksnetwerk opzetten. Zo krijgen meer patiënten sneller toegang tot de nieuwste behandelingen. Wij zijn alle deelnemers, de organisatie en donateurs ontzettend dankbaar."

Uitslagen en editie 2024

Kijk voor alle uitslagen op www.tcsamsterdammarathon.nl. De 48e TCS Amsterdam Marathon, georganiseerd door Le Champion, vindt plaats op zondag 20 oktober 2024. De inschrijving opent op maandag 30 oktober aanstaande.