AMSTERDAM - Trainen met internationals en net zo goed worden als je idool, dat is toch de droom van iedere sporter? Tijdens het Nationale Rugbykamp in Amsterdam krijgen jonge rugbyers de kans om training te krijgen van de beste spelers van het Nederlands team. Ook komen er Engelse profspelers om de rugbytalenten nog beter te maken. Dit alles gebeurd in het Rugbystadion in Amsterdam, waar de kinderen van 6-16 jaar een week lang leven als een echte prof.

Leren van de beste
Tijdens dit unieke rugbykamp krijgen de rugbyers de hele week training van de initiatiefnemers Mark en Andy Darlington, zelf spelend in Engeland en sterkhouders van het Nederlandse team. "In de jaren dat we in Nederland speelden, merkten we dat rugby steeds populairder werd, maar dat er een gebrek aan goede trainers en coaches was. Samen met Nationale Sportkampen hebben we de Rugbykampen opgezet, waar we kinderen op hoog niveau training geven", geeft Mark Darlington aan. Hij heeft diverse topspelers bereid gevonden om een week lang iedere dag aanwezig te zijn en hun ervaring te delen met de deelnemers. Zo zijn de grote talenten als Quermy Warmerdam en Archie van Dijk (jong-oranje) er, maar ook volwaardige internationals als Storm Caroll (5x landskampioen) en Roberto Warmerdam. Uit Engeland komen de Nederlandse Samantha Martinez Gion, die in de finale om het landskampioenschap scoorde en de prof Miles Moorhouse.

"We doen dit nu voor het 5e jaar en de belangstelling groeit enorm", zo vervolgt Mark zijn verhaal. "Dit jaar komen er meer dan 80 kinderen vijf dagen lang rugbyen. Echt super leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn. Wij zorgen voor de ideale mix van plezier en leren. Naast veel trainen, zijn er daarom ook luchtkussens aanwezig. Ook krijgen we een clinic van de bondscoach en mogen we alle faciliteiten gebruiken. Zo zien deze kids echt wat het is om een toprugbyer te zijn en hopen we natuurlijk dat we deze talenten later terug zien in de hoogste divisies."

Een van de hoogtepunten is de Nieuw-Zeelandse Haka, die gegeven zal worden door de van oorsprong Nieuw-Zeelandse Storm Caroll. "Rugby is niet enkel de sport alleen. Het gaat ook om broederschap, waarden en respect naar elkaar. De cultuur van het rugby is daarom enorm belangrijk om mee te geven. De Haka is hier het perfecte voorbeeld van."

De Nationale Rugbykamp is er voor alle rugbyliefhebbers van 6 t/m 16 jaar. Voor iedere leeftijdscategorie is er een passend aanbod. Voor meer informatie over de Nationale Rugbykamp: www.rugbykampen.nl