ALKMAAR - In de 2e klasse A van het zaterdagvoetbal heeft Jong Holland voor een behoorlijke verrassing gezorgd door koploper HBOK met 1-0 te verslaan. De Alkmaarders onder leiding van trainer/coach Phuong Nguyen pakten deze bonuspunten gretig aan, en krijgen hierdoor weer wat lucht ten opzichte van de onderste drie plaatsen.

Voor aanvang van de wedstrijd was de Alkmaarse coach nochtans niet te benijden want een reeks blessuregevallen zorgden voor een verre van fitte selectie. Voeg daar bij dat Brad Narvidge al binnen een kwartier uitviel met een blessure, en men zich kon indenken dat het wel eens een lastige middag kon worden tegen de fiere koploper. Het leek er echter op dat bij HBOK de bekerwedstrijd van een paar dagen eerder nog in de benen zat, want de ploeg uit Zunderdorp wist zaterdagmiddag nauwelijks indruk te maken. In de eerste helft waarin het tempo laag was en de ploegen nauwelijks voor elkaar onder deden waren de kansen schaars. Alpay Alarslan zag een schot gekeerd worden door keeper Thiel en aan de andere kant moest aanvoerder Chelbi Boujenoui op de lijn redding brengen bij een inzet van Kid Ronday.

De tweede helft gaf een heel ander beeld en was voor de toeschouwers ook aangenamer om te kijken. Al in de tweede minuut vuurde Jesse Braspenning namens de gasten een schot af die goed werd gepareerd door Jong Holland-goalie Nick Blaauw. Het was logisch dat HBOK op jacht ging naar de voorsprong, maar opmerkelijk genoeg waren de beste kansen hierna voor de thuisploeg. Zo kon Alarslan twee maal toe vrij inkoppen uit vrije trappen van Jay Haanraads, maar mikte hij beide keren naast. Ook de pas 17-jarige Siem van der Sluijs had een prima wedstrijd kunnen bekronen met een doelpunt, maar zijn inzet ging net voorlangs. Een twintig minuten voor tijd sloeg Jong Holland echter wel toe al stond doelpuntenmaker Alarslan volgens een ieder van HBOK in buitenspelpositie. Scheidsrechter Haringsma dacht hier anders over en liet de spits doorgaan die vervolgens koeltjes de keeper omspeelde.

Voor HBOK het sein om alles op alles te gooien, maar Jong Holland weigerde te capituleren. Aanvoerder Boujenoui was een rots in de branding en naast zich in het centrum van de verdediging speelde ook de jonge Stan Toebes een prima wedstrijd. Eenmaal werd het echt gevaarlijk toen de mee opgekomen verdediger De Lange bij de tweede paal opdook. Met een katachtige reflex wist Blaauw echter de nul te houden. Zelfs zeven minuten blessuretijd boden de koploper geen hulp, maar eerder een hoop frustraties en een handvol gele kaarten. Trainer Nguyen was na afloop natuurlijk tevreden over het spel van zijn ploeg: ,,Een verdiende overwinning. Zeker als je ziet wat voor kansen wij in de tweede helft hebben gecreëerd".

HBOK mag zich nu richten op de topper tegen ZOB, dat inmiddels op één punt genaderd is. Jong Holland speelt volgende week de uitwedstrijd bij hekkensluiter Opperdoes. Een overwinning aldaar zal een mooie stap zijn richting handhaving in de 2e klasse A.

WEST I ZATERDAG 2e KLASSE A

Jong Holland - HBOK 1-0 (0-0)

72. Alpay Alarslan 1-0