AMSTERDAM - De inschrijving voor de 46e editie van de TCS Amsterdam Marathon is van start gegaan. Op zondag 16 oktober 2022 kunnen 45.000 hardlopers meedoen aan de internationale marathon, die bekend staat om het snelle én aantrekkelijke parcours met start en finish in het Olympisch Stadion. Naast de klassieke afstand staan de Mizuno Halve Marathon, TCS 8 km en twee onderdelen voor de jeugd op het programma. De TCS Amsterdam Marathon is een World Athletics Platinum Label wedstrijd. Inschrijven is mogelijk op www.tcsamsterdammarathon.nl.

In de wereld zijn er slechts twaalf andere marathons die in het bezit zijn van het Platinum Label van de internationale atletiekbond World Athletics, waaronder de zes World Marathon Majors (Tokyo, Londen, Boston, Berlijn, Chicago en New York). Amsterdam is de enige marathon in Nederland die deze status heeft. Dat de TCS Amsterdam Marathon bij één van de snelste marathons ter wereld hoort, werd afgelopen oktober opnieuw bevestigd. Bij zowel de mannen als de vrouwen werd het parcoursrecord verbroken. Tamirat Tola wist een supertijd van 2.03.39 te klokken en bij de dames was het Angela Tanui die anderhalve minuut van het oude record afliep. Haar tijd van 2.17.57 is de snelste wereldtijd van dit jaar. In de ranglijst snelste marathonsteden is Amsterdam twee plekken gestegen, naar de vierde plaats.

Meer dan 100 nationaliteiten aan de start
Al jaren is de TCS Amsterdam Marathon het meest internationale sportevenement van Nederland. In 2019 kwamen er hardlopers uit 140 verschillende landen naar de hoofdstad om een unieke prestatie neer te zetten. In 2021 lag dat aantal iets lager door de reisbeperkingen vanwege corona, maar zelfs toen stond de teller nog op 107 nationaliteiten. Het geweldige decor van de stad Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlandse deelnemers. Sport, cultuur en kunst worden bij deze stadsmarathon optimaal gecombineerd. Zo start en finisht de marathon in het iconische Olympisch Stadion uit 1928 en neemt het parcours de deelnemers mee langs meerdere bezienswaardigheden. Zo wordt er onder het wereldberoemde Rijksmuseum door gelopen en langs de Amstel met haar statige herenhuizen en kenmerkende molens. Ook doet het parcours het Vondelpark en de Zuidas aan.

Compleet marathon weekend
Het marathon weekend bestaat, naast de hardlooponderdelen op zondag, over een meerdaagse Internationale Marathon Expo (vanaf donderdag), een Good Morning City Run op zaterdagochtend door de binnenstad van Amsterdam en een traditionele Pasta Party in het Olympische Stadion op zaterdagavond. Le Champion organiseert op zaterdag ook het wandelevenement, de Amsterdam City Walk met 12.000 deelnemers.

KWF Ren tegen kanker
De TCS Amsterdam Marathon gaat voor de komende editie opnieuw een samenwerking aan met KWF Kankerbestrijding. Naast de optie van een vrijwillige donatie in de inschrijfmodule, roept de organisatie deelnemers op om via het 'KWF Ren tegen kanker' platform een sponsoractie op te starten. Alle opbrengsten worden via KWF gebruikt voor baanbrekend kankeronderzoek in het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Het goede doel bij de Kids Run en de Mini Marathons is Jeugdfonds Sport Amsterdam.

Meer informatie en inschrijven: www.tcsamsterdammarathon.nl