AMSTERDAM - Springruiter Marc Houtzager heeft zondagmiddag voor het eerst in zijn carrière Jumping Amsterdam gewonnen. De huidige nationaal kampioen bleef met zijn paard Sterrehof's Calimero zowel tijdens de eerste proef als in de barrage foutloos. Met de winst in de Anemone Horse Trucks Grand Prix Of Amsterdam kan de geboren Drent maar liefst 26.400 euro op zijn rekening bijschrijven.

Nadat er een jaar eerder tijdens Jumping Amsterdam geen enkele Nederlander op het podium stond, de winst ging toen naar de Fransman Patrice Delaveau, daar was het ereschavot nu helemaal oranje gekleurd. In een tot de nok toe gevuld RAI-gebouw eindigde Michel Hendrix met Baileys op de tweede plaats voor Michael Greve die met Whitney BB het brons pakte. Beiden bleven ook foutloos, maar reden de proef iets langzamer dan Houtzager. Tijdens het springconcours met hindernissen tot 1.60 meter deden 37 springruiters mee. Uniek was dat de vijf deelnemers die uiteindelijk foutloos de barrage haalden allemaal Nederlanders waren. Uiteindelijk eindigde Frank Schuttert (Chianti's Champion) op een vierde plaats voor Kevin Jochems (Captain Cooper)

Eerder op de dag ging de winst bij de Provincie Noord-Holland Prize (1.45 mtr.) naar de Ier Michael Duffy die met zijn paard Castlefield Rubinus de ervaren Engelsman John Whitaker (Argento) en de Duitser Daniel Deusser (Equita van 't Zorgvliet) voor bleef. Met het springconcours kwam er een eind aan vier dagen internationale paardensport in Amsterdam. Tijdens de editie van 2019 (24-27 januari) zal Jumping Amsterdam extra speciaal worden vanwege het 60-jarig jubileum van het evenement. De organisatie maakte nu al bekend dat de Grand Prix dan verhuist naar de zaterdagavond en er op zondag een springwedstrijd om de FEI Wereldbeker op het programma staat.