DEN HAAG - Op zaterdag 11 februari stonden maar liefst 20 Amsterdamse judoka's in Den Haag aan de start van het Nederlands Kampioenschap onder 18 jaar. In totaal stonden er die dag 339 judoka's op de mat. Nog niet eerder in de geschiedenis van TopJudo Amsterdam reisden het team met zo'n grote delegatie af naar de Hofstad en namen ze zoveel medailles mee naar huis. Maar liefst zes podiumplekken werden veroverd: eenmaal goud, drie keer zilver en twee bronzen medailles.


In de ochtend was het eerst de beurt aan de grotere gewichtsklassen. De dames categorie tot 70 kilo wordt al het hele jaar gedomineerd door de judoka's uit Amsterdam en zoals vooraf voorspeld ging de finale dan ook tussen twee teamgenoten: Xanne van Lijf en Kiki Jacobs. Na een pittige strijd was het uiteindelijk Xanne die de wedstrijd in haar voordeel besliste en haar titel prolongeerde. Midas van Huijstee werd knap tweede in de hele sterke poule van heren onder de 60 kilo. Een extra knappe prestatie omdat hij ruim 1,5 jaar jonger is dan het merendeel van zijn tegenstanders. Met explosief en verzorgd judo vocht Kynan Dobbelaer (-73 kilo) zich zonder problemen naar de halve finale. Helaas werd een foutje hem fataal waarna de strijd om het brons restte. In minder dan 30 seconden besliste hij de wedstrijd, waardoor het brons mee naar Amsterdam ging.

In de middag stonden de lichtere gewichten op de mat. Mats Wilbers knokte voor wat hij waard was en veraste vriend en vijand door met een prachtige ippon de strijd om het brons te beslechten. Op mat 7 stond (de nog 13-jarige) Indy Pannegieter in de finale. In de golden score kwam Indy net te kort en ging zij uiteindelijk met een zilveren plak naar huis.

Maar liefst vijf Amsterdamse judoka's kwamen ook heel dichtbij het edelmetaal maar wonnen de strijd om het brons net niet en werden daardoor vijfde: Daan Limpens (Judo Academie Amsterdam), Angelo Eskander (Judoclub Landsmeer), Joyce Pepping (Dojo 't Loo), Shakti Goudswaard (Judoschool van Heest) en Marissa Meijn (Hikari).

Hoofdcoach TopJudo Amsterdam Pieter Roos: 'Met 11 judoka's die zich bij de top vijf in hun gewichtsklasse wisten te vechten en met zes medailles als resultaat, laten we opnieuw zien aansluiting te hebben gevonden bij de landelijke judotop. We zijn goed bezig, maar als echte Amsterdammers vinden we dit natuurlijk niet genoeg en willen we meer. We genieten dus kort van dit mooie succes en richten daarna snel weer ons vizier vooruit. Met focus op strijd, ontwikkeling en plezier zullen we streven naar continue verbeteren en dat alles onder het motto: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.'

De medaillewinnaars NK -18 2023

🥇Xanne van Lijf -70 kg Judo Club Amstelveen

🥈Kiki Jacobs -70 kg Judoschool van Heest

🥈Indy Pannengieter - 44kg Judo Academie Amsterdam

🥈Midas van Huijstee - 60 kg Judoclub Landsmeer

🥉Mats Wilbers - 46 kg Judoschool van Heest

🥉Kynan Dobbelaer - 73 kg Van de Kamp Sport

Over TopJudo Amsterdam

TopJudo Amsterdam is opgericht in 2010. Vanuit meer dan 15 judoclubs uit de regio komen de meest ambitieuze judotalenten naar TopJudo Amsterdam om daar samen te trainen en beter te worden. Ze volgen daar een intensief programma, maar blijven daarnaast ook lid van hun eigen club. Sinds mei 2021 is TopJudo Amsterdam verkozen tot een van de zestien talentpartners van de Judo Bond Nederland. Daarnaast is TopJudo Amsterdam aangesloten bij het Amsterdams Talent programma van Topsport Amsterdam. Via dit programma kan TopJudo Amsterdam gebruikmaken van de begeleidingsfaciliteiten van Topsport Amsterdam.

Aangesloten verenigingen zijn: Judo Academie Amsterdam, Judoschool van Heest, Judoclub Landsmeer, Sportschool Toradoshi, Onaiji, Sportcentrum Pleizier, Hikari, Judo Club Amstelveen, Kenchutai‍ , Van de Kamp Sport, Dojo 't Loo, Judoschool Cees Veen, SV Kodokan, Judoschool Amstelveen en Budoschool Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op www.topjudoamsterdam.nl