ROTTERDAM - Voormalig honkballegende Jacky Jacoba is op 61-jarige leeftijd overleden, zo is afgelopen weekend bekend geworden. De rechtshandige "powerhitter" staat in Nederland te boek als een honkballegende die 84 interlands speelde en nog altijd een homerun-record heeft in de vaderlandse hoofdklasse.


Geboren als Sedney Jacoba in Willemstad, Curacao, kwam de honkballer begin jaren '80 naar Nederland om te werken op Schiphol in de bevoorrading van vliegtuigen. Jacoba maakte echter vooral naam op het honkbalveld, eerst bij De Spartaan in Amsterdam en vervolgens bij Quick in Amersfoort. Daar brak hij in 1983 overtuigend het homerun-record van Hudson John dat reeds dertien jaar stond naar 18 stuks.

In 1984 stapt Jacky Jacoba over naar Neptunus in Rotterdam en daar weet hij het homerun-record nogmaals te verpulveren naar 24 stuks, een record dat tot op de dag van vandaag nog altijd staat. Na drie jaar Neptunus kwam Jacoba ondermeer nog uit voor Almere Giants, Haarlem Nicols, Antwerp Eagles, Sparta en ADO.

Tussen 1984 en 1991 kwam Jacoba lieft 84 keer uit voor het Nederlands team waarmee hij in 1985 en 1987 Europees Kampioen werd. Totaal speelde hij vier WK's en drie EK's en was hij de aangewezen slagman tijdens de Baseball World Cup in 1988 en 1990. Tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul behaalde Nederland, met Jacoba, een verdienstelijke vijfde plaats.

Na zijn actieve loopbaan was Jacoba een graag geziene gast op de jaarlijkse internationale toernooien in Nederland, de Haarlemse Honkbalweek en het World Port Tournament in Rotterdam. Immer getooid in opmerkelijke kleding waarin het oranje en rood-wit-blauw regelmatig terug kwam moedigde hij zijn favoriete Oranje-team aan en wist het publiek op te zwepen daarin mee te gaan. Ondanks vele tegenslagen in het leven zal honkbalminnend Nederland Jacoba vooral missen als een legende voor de sport, maar ook om zijn kleurrijke persoonlijkheid en innemende lach die maar al te vaak oversloeg op een ieder.