AMSTERDAM - 1 – 1 – 1. Dat waren de resultaten van Theo Visser in de eerste drie races van de RK1 klasse van het NK 4takt van Chrono Karting. De 13-jarige karter uit Amsterdam domineerde de races op de kartbaan in Strijen, maar had voor zijn zeges wel hard moeten werken. De concurrentie zat hem dicht op de hielen, maar de rijder van Team Project One wist ze allemaal achter zich te houden. “Dit is een mooi begin van het NK 2020, de races konden gewoon niet beter”, vertelt een zeer tevreden Visser na afloop.

In de kwalificatie moest Visser nog genoegen nemen met de derde tijd op 1 tiende van de snelste coureur. Daar was hij niet helemaal tevreden over. “Het ging eigenlijk het hele weekend wel goed, maar de kwalificatie had ik wel beter kunnen doen. Ik had me iets beter moeten concentreren en sneller kunnen rijden.”

Vrijdag bij aankomst had Visser de bekers al zien staan en volgens zijn moeder Laura direct zijn zinnen gezet op de grootste variant. In de race moest hij dus orde op zaken stellen en dat deed hij ook. “Ik had een vrij goede start en samen met Siebe Wijma en Sky Defourny kon ik wegrijden van de rest. Iedereen zat best ver uit elkaar en nadat ik de koppositie had gepakt, kon ik vooraan wegrijden.”

In de tweede race spinde Defourny kort voor de start en dus stond Visser alleen op de eerste startrij. “Sky wilde zijn banden nog wat verder opwarmen, maar spinde voorbij de rode lijn en dan mag je niet meer terug naar je positie. Daardoor had ik niemand naast me staan op de eerste rij en dat was best wel raar zo’n lege plek. Normaal moet je goed de binnenkant van de eerste bocht verdedigen, maar nu zat er niemand naast me.”

Tijdens de afsluitende derde race moest Visser vol aan de bak om de concurrentie achter zich te houden. “Ik had als plan om alleen maar te verdedigen en dat is gelukt. Hoe ik dat doe, vertel ik liever niet. Iedereen kan dit lezen natuurlijk, maar ik heb zo mijn trucjes. Drie overwinningen had ik vooraf natuurlijk voor getekend. Dit voelt geweldig.”

In aanloop naar de eerste NK-wedstrijd van het seizoen reed Visser al een clubrace in Venray en ging hij met zijn vader Cor mee naar een historische race in Oostenrijk. Daar kon Theo zijn steentje bijdragen door iedere keer de bandentemperatuur op te meten.

Het NK gaat begin september verder op de kartbaan in Venray en daar komt Visser graag. “Dat vind ik een geweldige baan. Heel gaaf dat ze de kartbaan in het midden van een NASCAR-baan hebben gemaakt. Het is ook een hele snelle baan, bochten vol gas en niet hoeven liften. Dat vind ik heel leuk. In Strijen gaat het meer om het bochtenwerk en goed kijken naar de wind. Als de wind een beetje goed staat, kun je heel snel op het rechte stuk. En er was aardig wat wind dit weekend.”

Het weer speelde sowieso een grote invloed op de races in Strijen. “Dan weer regen, dan weer zon”, vertelt Visser. “Voor de eerste race moest iedereen gokken of je op regenbanden zou rijden of niet. Ik heb voor slicks gekozen en ben dat natuurlijk gewend van twee jaar geleden uit de Parolin Rocky. Daar mocht je niet met regenbanden rijden. Wisselende omstandigheden maakt het wel leuk. Ik vind het leuk om in de regen te rijden. Daar ben ik ook goed in. Het doel is om kampioen te worden en daar ga ik mijn best voor doen.”


Theo Visser wil via deze weg graag zijn team Project One, zijn vader Cor en moeder Laura bedanken.