NOORD-HOLLAND - Vandaag stond de 4e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam op de fietsagenda. Vanaf de startlocaties bij Fort aan den Ham in Uitgeest en de Uithoornse Wieler Trainings Club in Uithoorn vertrokken de deelnemers aan hun tocht langs een ring van forten. De dag begon nog fris in Noord-Holland, maar gelukkig kwam de zon steeds vaker tevoorschijn en werd het een heerlijke fietsdag. Voor het Diabetes Fonds, het nieuwe goede doel van het evenement, werd het mooie bedrag van € 6.082,- opgehaald.


Dankzij de drie afstanden van 65, 120 en 170 km stond er een gemêleerd fietsgezelschap van jong tot oud aan de start in Uitgeest en Uithoorn. Waar de 65 km-route populair is bij beginnende fietsers en iedereen die een ontspannen rondje wil rijden, bracht de langste route vooral doorgewinterde fietsers langs de volledige Stelling van Amsterdam. Alle deelnemers genoten de hele dag op hun eigen tempo van de schoonheid van de forten en polderlandschappen.

Stralende fietsers en vrijwilligers

Van het wisselvallige lenteweer dat de afgelopen weken over Noord-Holland trok was vandaag gelukkig niets te merken. Onder goede weersomstandigheden trokken de deelnemers langs de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie bestaat uit forten, dijken en sluizen en staat 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

De fietsers kregen vandaag dus volop culturele en historische hoogtepunten voorgeschoteld, maar ook aan de inwendige fietser werd gedacht. Bij de acht verzorgingsposten die onderweg ingericht waren stonden enthousiaste vrijwilligers klaar met uitgebreide ravitaillering. Veel fietsers grepen daarnaast een van de gezellige terrasjes die zij onderweg tegenkwamen, zoals bij de nieuwe verzorgingspost bij EuroParcs Poort van Amsterdam in Uitdam, met beide handen aan voor een kop koffie met appelgebak.

€ 6.082,- voor het Diabetes Fonds

De deelnemers kwamen dit jaar vol enthousiasme in actie voor het Diabetes Fonds, het nieuwe goede doel van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes te voorkomen en te genezen via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting.

Dankzij de vrijwillige donaties en sponsoracties van de fietsers mocht Ruud van der Velde, voorzitter van Le Champion, vanmorgen bij de start in Uitgeest een cheque met het mooie bedrag van € 6.082,- uitreiken aan Rogier van Gent, teamleider Kennis en Innovatie bij het Diabetes Fonds. Dit bedrag zal gebruikt gaan worden voor nieuw onderzoek naar hersenziektes bij diabetes type 1 van Dr. Thomas van Sloten.

Rogier en zijn collega Stef Langedijk, projectmanager bij het Diabetes Fonds, spraken hun dank aan alle fietsers uit en wensten ze veel plezier met de fietstocht langs een ring van forten.

Met Le Champion fiets je verder

Voor alle fietsliefhebbers heeft sportorganisatie Le Champion ook de komende maanden leuke evenementen op de agenda staan. Op zondag 14 juli wordt de Ronde van de Westfriese Omringdijk verreden. Zondag 22 september staat in het teken van de Saxo Dam tot Dam FietsClassic, met de bekende passage door de IJtunnel. De volledige fietsagenda vind je op www.lechampion.nl/fietsen.

De 5e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam vindt plaats op zondag 1 juni 2025.