AMSTERDAM - Vandaag, woensdag 12 april, heeft Heinke Janssen de Andreaspenning ontvangen uit handen van stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk. Janssen ontving de onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor het speeltuinwerk in Amsterdam Noord. Mede dankzij Janssen kregen vele kinderen de ruimte om te spelen en zichzelf en de wereld te ontdekken. Janssen ontving de penning tijdens haar afscheid als directeur van Stichting SPIN.


Heinke Janssen trof in 1999 een weinig gestructureerde organisatie aan waar het personeel zich onvoldoende gehoord voelde, financiële tekorten aan de orde van de dag waren en de speeltuinen in Noord geen samenhang hadden. In korte tijd slaagde Janssen erin het personeel, vrijwilligers, de bezoekers en de buurten te verbinden: ze investeerde in opleidingen voor het personeel en voor vrijwilligers, ten behoeve van een veilige omgeving voor kinderen, talentontwikkeling en de bevordering van een pedagogisch klimaat op de speeltuinen. In het kielzog van de speeltuinen groeide professioneel kinderwerk, met jaarlijks ruim honderdduizend bezoekers.

Janssen wist mensen met allerlei achtergronden in contact te brengen, warme banden op te bouwen en resultaten te boeken voor de kinderen in kwetsbare buurten. Personeel, vrijwilligers en andere betrokkenen konden altijd een beroep op haar doen.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.