HEERENVEEN - De vrouwen van Ajax hebben zich vrijdagavond geplaatst voor de halve finale van de KNVB-beker. Dit gebeurde ten koste van thuisploeg SC Heerenveen. De net ingevallen Nikita Tromp zorgde halverwege de tweede helft op fraaie wijze voor de winnende treffer.


De Amsterdammers waren in Friesland van meet af aan de betere ploeg met opnieuw Sherida Spitse in een controlerende rol op het middenveld. Ondanks het vele balbezit bleven de kansen echter schaars. Toch kwamen de gasten kort voor de rust op voorsprong toen aanvoerster Marjolein van den Bighelaar na een corner van zo'n twintig meter kon uithalen.

SC Heerenveen gaf zich echter niet zomaar gewonnen en twaalf minuten na de rust kwam de thuisploeg terug via Tiny Hoekstra die keepster Claire Dinkla het nakijken gaf. Ajax-trainer Danny Schenkel greep direct in met twee wissels waaronder de talentvolle Nikita Tromp. De achttienjarige speelde kort voor de rust al een goede reeks wedstrijden, maar zat net als een week eerder in de Eredivisie Cup wederom op de bank en lijkt een van de slachtoffers te zijn van de komst van Spitse en de terugkeer van enkele geblesseerde speelsters. Tromp stond echter een paar minuten in het veld toen zij direct weer haar stempel drukte. Met een schitterend schot liet zij keepster Van der Vliert kansloos en dat bleek uiteindelijke de winnende omdat Dinkla in de slotfase Hoekstra van de gelijkmaker afhield.

Naast het behalen van de halve finale was er ook blijdschap om de terugkeer van Liza van der Most die na een jaar blessureleed in de laatste minuten haar rentree mocht maken bij Ajax.