AMSTERDAM - Het Flevoparkbad bestaat zaterdag 3 juni 50 jaar. Reden voor een feestje, want dit waterparadijs in Oost heeft roerige jaren achter de rug. Ooit trok het bad drommen bezoekers maar later nam dat sterk af. Daardoor kwam sluiting vijf jaar geleden griezelig dichtbij. Nu gaat het weer de goede kant op, en ook deze zomer kunt u weer verkoeling zoeken in dit heerlijke zwembad.

Op een frisse en zwaarbewolkte 3 juni 1967, sprongen de eerste bikkels in het splinternieuwe, niet verwarmde bad. In de zomer die volgde, kreeg ook de rest van de stad in de gaten dat er een nieuw 50-meterbad in de openlucht geopend was. In de jaren die volgden kwamen elk seizoen 200.000 zwemmers naar het Flevoparkbad.

Bijna kopje onder

Of het aan het weer lag of aan iets anders is niet bekend, maar na verloop van tijd nam het aantal bezoekers af. Vijf jaar geleden namen nog maar 40.000 mensen een duik in het bad, een dramatische daling. Het voorbestaan van het zwembad kwam in gevaar. Sommige raadsleden in Oost vroegen zich af of een 50-meterbad in de openlucht nog wel van deze tijd was. Hierop besloten buurtbewoners het heft in eigen hand te nemen, en zag de stichting Vrienden van het Flevoparkbad het levenslicht. De betrokken bewoners wisten het tij te keren, en vorig jaar zegde wethouder Van der Burg toe dat het zwembad open zou blijven.

Een nieuw begin

Tegenwoordig is het Flevoparkbad een echte ontmoetingsplek voor de buurt. Zo ontmoeten veel bewoners van de Indische Buurt elkaar bij het bad, maar ook mensen die verder weg wonen, weten de weg naar ‘De parel van Oost’ te vinden. Een deel van de grote weide is sinds kort in gebruik genomen door de naastgelegen Camping Zeeburg, waardoor campinggasten direct vanuit hun tent het water in kunnen plonzen. Met een beetje geluk brengt 2017 weer evenveel bezoekers als 1967.

Kom ook langs

Zaterdag 3 juni is de toegangsprijs de hele dag €1 ,- en ’s middags zijn er leuke activiteiten voor kinderen.

Meer informatie