AMSTERDAM - De familie van Abdelhak Nouri is blij dat Ajax aansprakelijkheid heeft aanvaard voor de tekortschietende medische hulp aan de voetballer. Wel houdt de familie er een dubbel gevoel aan over, zegt woordvoerder Khalid Kasem.

"Aan de ene kant zijn ze blij met de erkenning. Aan de andere kant heeft het allemaal erg lang geduurd voordat Ajax heeft toegegeven aansprakelijk te zijn.'' Directeur Edwin van der Sar gaf vanavond tijdens een persconferentie toe dat Nouri geen adequate medische hulp heeft gekregen op het veld toen hij werd getroffen door hartfalen.

Volgens Van der Sar heeft de club dat geconcludeerd naar aanleiding van nieuwe informatie. Kasem is daar sceptisch over. "Dat Van der Sar nu zegt dat er nieuwe informatie is, klopt niet. Als ze de twee cardiologen uit het LUMC eerder hadden benaderd, waren ze ook eerder tot de conclusie gekomen dat Ajax aansprakelijk is voor de situatie rondom Nouri.'' De woordvoerder benadrukt dat de familie van Nouri altijd al heeft gezegd dat zij vinden dat Ajax aansprakelijk is.

Nieuwe informatie
De club laat vanavond in een aanvullende reactie weten dat de eerder vandaag genoemde nieuwe informatie komt uit het verzoekschrift dat de advocaten van de familie hadden ingediend bij de KNVB. Onder andere is dit een foto die de gelaatsuitdrukking van Abdelhak Nouri weergaf, en daarom nieuwe vragen opriep.

Ajax had deze foto niet in zijn dossier. Deze bleek wel cruciaal in de beoordeling van de situatie, zo stelt de club. Verder bevatte het verzoekschrift een nieuwe lezing van de manier waarop de gegevens van de hartslagmeter moesten worden geïnterpreteerd. Die lezing kende Ajax niet en riep vragen op die de club voor een nieuwe beoordeling wilde aanbieden.

Aansprakelijk
Voor de familie is het nu belangrijk dat er invulling gaat worden gegeven aan het feit dat Ajax aansprakelijk is. "Tot op heden waren ze hier niet mee bezig. Het belangrijkste was de zorg voor Nouri. Nu Ajax erkent heeft aansprakelijk te zijn gaat de rest zich vanzelf invullen", vertelt Kasem hoopvol.

Op termijn wil de familie dat de dagelijkse zorg voor Nouri op de juiste wijze ingevuld gaat worden. "Dat is dan wel in een andere setting dan waar hij nu verblijft", stelt Kasem. "Hij wordt nu in een instelling verzorgd. Dat trekt een zware wissel op de familie. Ze willen 24 uur per dag aan zijn bed zitten, dat ver van hun huis staat."

Woning
De woning in Geuzenveld waar Nouri tot vorig jaar juli woonde, is niet geschikt om de Ajacied te verzorgen. De familie hoopt op korte termijn een huis te kunnen kopen waar dit wel mogelijk is. De gezondheidstoestand van Nouri is nog steeds onveranderd. Hij verkeert in een zeer lage staat van bewustzijn.