ZAANDAM/AMSTERDAM - Voor het tweede jaar op rij is de man-vrouw wedstrijd bij de Dam tot Damloop gewonnen door een vrouw. De 21-jarige Evaline Chirchir uit Kenia liep samen met landgenote Irene Cheptai een tactische wedstrijd. De dames hadden met elkaar afgesproken vanaf de start gelijk vol gas te geven, om zo de extra geldprijs voor de overall winnaar zeker te stellen. Het was uiteindelijk Chirchir die als eerste na 50.32 minuten in Zaandam over de finish kwam. De voorsprong van 6.04 minuten die de vrouwen op de mannen hadden gekregen in Amsterdam, werd door de heren niet meer goedgemaakt. De eerste man over de finish was Solomon Berihu uit Ethiopië in een tijd van 45.51 minuten.

De Dam tot Damloop ging vanochtend onder prachtige omstandigheden vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam van start. De Nederlandse atletes besloten direct de snel startende Afrikaanse loopsters te laten gaan, waardoor er vanaf de eerste kilometer een kopgroep van slechts drie loopsters overbleef. Evaline Chirchir, Irene Cheptai en Selamawit Dagnachew liepen de eerste 10 km samen op, daarna moest de Israëlische Dagnachew de overige twee laten gaan. De twee Keniaanse dames werkten vervolgens optimaal samen, door kop over kop richting de finish te lopen. Chirchir wist uiteindelijk met een sprint in de laatste meters de overwinning veilig te stellen. Ze kwam met haar eindtijd van 50.32 minuten slechts twee seconden tekort voor het verbeteren van het parcoursrecord. Sinds de introductie van de man-vrouw wedstrijd in 1986 is het de vrouwen slechts acht keer eerder gelukt om de mannen voor te blijven. Eerste Nederlandse op het podium was Bo Ummels (56.29 minuten).

Anders dan bij de vrouwen, bleven de mannen na de start iets langer bij elkaar. Na tien minuten ontstond pas de eerste splitsing en kozen lopers als Michel Butter, Stan Niesten, Edwin de Vries en Ronald Schröer voor hun eigen tempo. Alleen de voormalig Somalisch vluchteling Mohamed Ali kon de kopgroep van internationale lopers nog een aantal kilometer volgen. Vanaf het 8 km-punt werd door Solomon Berihu en John Langat de versnelling ingezet. Joel Ayeko moest op dat moment even terugzakken, sloot toch weer aan, maar was vanaf het 14 km-punt definitief gelost. De achterstand op de vrouwen is op dat moment niet meer te overbruggen. Het was tenslotte Berihu die vandaag over de beste benen beschikte. Hij klokte een eindtijd van 45.51 minuten, Langat werd tweede in 46.20 minuten. Mohamed Ali kwam als eerste Nederlander en vierde overall over de finish in 43.46 minuten.

Over het evenement
In totaal doen vandaag 46.000 deelnemers mee aan de Dam tot Damloop. Het evenement is hiermee de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. Vanmiddag komen de laatste lopers om 17.00 uur over de finish. Eerder vanochtend deden 3.500 kinderen mee aan de Mini Dam tot Damlopen. Gisteravond stonden er al 12.000 hardlopers aan de start van de Damloop by night. Volgend jaar vinden de Dam tot Dam evenementen plaats op 19 en 20 september 2020.

Meer informatie en alle uitslagen zijn terug te vinden op www.damloop.nl.