AMSTERDAM - EURO 2020 Amsterdam lanceert vandaag een korte film als kick-off van de kaartverkoop op 12 juni 2019. Fans kunnen zich nu registreren via de officiële website om tickets te kunnen bemachtigen voor één van de wedstrijden in één van de twaalf speelsteden tijdens EURO 2020. Er zijn voor het EK een recordaantal van drie miljoen tickets beschikbaar. In de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam worden in juni 2020 de drie groepswedstrijden van Poule C en een achtste finale gespeeld. Als het Nederlands elftal zich kwalificeert, spelen ze twee of drie groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. Registreren voor tickets is mogelijk via ​euro2020.com/tickets​.


korte film ‘Not Just Football’


Zestigjarig jubileum

Vanwege het zestigjarig jubileum van het Europees kampioenschap in 2020, heeft de UEFA gekozen voor een bijzondere opzet: een evenement dat in maar liefst twaalf verschillende landen wordt gehouden.​ De 24 gekwalificeerde landen spelen in maar liefst twaalf verschillende Europese steden. De speelsteden van EURO 2020 zijn Amsterdam, Bakoe, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome en St. Petersburg. De openingswedstrijd wordt op 12 juni in Rome gespeeld en de halve finales op 7 en 8 juli in Londen, net als de finale op 12 juli.


‘Not Just Football’

Om de kick-off van de kaartverkoop te vieren, heeft de organisatie een korte film laten maken: ‘Not Just Football’. Gijs de Jong, namens de KNVB toernooidirecteur van speelstad Amsterdam bij EURO 2020, licht toe: “​Voetbal is het grootste sociale netwerk van Nederland. EURO 2020 staat voor voetbal vieren met elkaar. Als fan, vrijwilliger, als voetballer. Dat hebben we ook als startpunt gebruikt voor deze video.” ​Ook is hij blij dat de kaartverkoop nu van start gaat. “​Het is een mijlpaal. Het evenement komt nu steeds meer tot leven, fans kunnen nu echt onderdeel worden van het EK. Ons doel was om dit moment een bijzonder tintje te geven door een korte film te lanceren die is opgenomen in één van de meest iconische gebouwen van ons land: het Rijksmuseum in Amsterdam. Na twintig jaar komt het toernooi weer naar ons: Nederland Voetballand. En daar wil je bij zijn. Niet alleen vanwege het voetbal. “It’s so much more” om in termen van de film te spreken. Dat is precies wat centraal staat bij dit evenement; een toernooi om van te dromen, door iedereen, met iedereen. En die droom komt nog uit ook​.” “​We zijn ontzettend trots dat we speelstad zijn voor het EK Voetbal. Niets is mooier dan in je eigen stad je voetbalhelden te zien spelen. Bovendien is het voor Amsterdammers een bron van inspiratie om zelf te gaan sporten​”, zegt wethouder Simone Kukenheim (sport). “​Samen met onze partners, KNVB, Johan Cruijff ArenA en Schiphol bereiden we ons voor op het verwelkomen van dit internationale topsportevenement naar onze stad. Ik hoop voor iedereen – de fans, de Amsterdammers, de vrijwilligers, de voetballers – dat dit toernooi een onvergetelijk mooie ervaring gaat worden​.”


Registratie

Fans krijgen de mogelijkheid om zich tot 12 juli 2019 te registreren en de gewenste tickets aan te vragen om aanwezig te kunnen zijn bij één van de wedstrijden tijdens EURO 2020. Per wedstrijd kunnen er maximaal vier tickets worden aangeschaft. In de eerste verkoopfase – die loopt van 12 juni tot 12 juli 2019 - stelt UEFA 1,5 miljoen tickets beschikbaar voor het algemene publiek. Voor 12 augustus krijg je bericht vanuit UEFA of je daadwerkelijk een ticket kunt aanschaffen.

Tijdens de tweede verkoopfase - begin december 2019 - worden 1 miljoen tickets beschikbaar gesteld voor de fans van de deelnemende teams. Deze verkoop begint na afloop van de laatste loting voor het toernooi, die plaatsvindt op 30 november 2019.

Een laatste verkoopfase vindt plaats in april 2020 nadat de laatste vier teams zich hebben gekwalificeerd voor UEFA EURO 2020. De afloop van de Europese kwalificatie play-offs vindt plaats tussen 26 en 31 maart 2020.

Alle officiële tickets worden uitsluitend online verkocht via één website: euro2020.com/tickets.

Er is keuze uit twee soorten tickets:

● Individueel ticket: één wedstrijd in één stadion;

● Ticket 'Follow my team’ alleen in de tweede verkoopfase. Dit is een ticket waarmee fans een knock-out fase van hun favoriete team kunnen bijwonen, onafhankelijk van de locatie van de wedstrijd. Als het team wordt uitgeschakeld, wordt de ticketprijs terugbetaald.


UEFA zal voor elke wedstrijd een aantal tickets beschikbaar stellen voor mindervalide fans in de laagste prijscategorie, ongeacht waar ze zitten in het stadion. Mindervalide fans kunnen ook een gratis ticket aanvragen voor een begeleider.

Voor alle wedstrijden en categorieën waarbij de vraag groter is dan het aanbod, worden tickets toegewezen via een transparant loterijsysteem. Elke aanvrager maakt hierbij evenveel kans op het verkrijgen van tickets, ongeacht wanneer de aanvraag is ingediend tussen 12 juni en 12 juli 2019.

Fans die geen tickets weten te bemachtigen aan het eind van de eerste verkoopfase worden als eerste geïnformeerd over nieuwe beschikbaarheid van tickets (als gevolg van niet geslaagde betalingen en/of teruggave van tickets). Deze fans krijgen via een exclusieve voorrangsperiode de mogelijkheid om alsnog tickets aan te schaffen.


Prijzen

Er worden voor EURO 2020 tickets aangeboden in drie verschillende prijscategorieën. De prijs per deelnemende stad is afhankelijk van de koopkracht en het gemiddelde inkomen van de inwoners. BTW is van toepassing in elk gastland, maar is inbegrepen in de ticketprijs en wordt gedekt door UEFA.


Ticketprijzen voor wedstrijden die plaatsvinden in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam:

Categorie 3 €50

Categorie 2 €125

Categorie 1 €185


Doorverkopen tickets

UEFA stelt in 2020 een verkoopkanaal beschikbaar waarbij fans in staat zijn om hun kaarten, tegen de waarde van de officiële aankoopprijs, te verkopen aan andere fans. Op dit platform kunnen fans veilig tickets kopen bij andere fans via een officieel UEFA-verkoopkanaal. ​Op deze manier vermijd je risico dat je ongeldige of frauduleuze tickets aanschaft. Tevens hebben verkopers de zekerheid dat ze hun geld voor de verkochte tickets daadwerkelijk zullen ontvangen.

UEFA EURO 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door KNVB, Gemeente Amsterdam, Schiphol Airport en de Johan Cruijff ArenA.

Meer informatie en alle ticketprijzen zijn te vinden op: ​euro2020.com/tickets​.