AMSTERDAM - Bewegen is gezond. Het maakt fitter, slimmer, actiever en het beperkt de kans op ziekten. Bewegen Amsterdammers genoeg? En hoe kunnen we de stad beweegvriendelijk inrichten? U leest er alles over in de nieuwe editie van het vakblad Plan Amsterdam.

Volwassen Amsterdammers bewegen iets meer dan de gemiddelde Nederlander. Toch is dat geen reden om achterover te leunen: in sommige stadsdelen bewegen de inwoners veel minder dan in andere. En Amsterdamse jongeren blijken minder actief dan hun leeftijdsgenoten in de rest van Nederland.

Duwtje in de rug

Natuurlijk kunnen er persoonlijke omstandigheden zijn waardoor sommige mensen moeite hebben met bewegen. Voor alle andere Amsterdammers - jong en oud, binnen en buiten de ring A10 - is het devies: beweeg! Fiets, wandel, skate, zwem, tuinier, sport, neem de trap en gebruik de stad als speelveld. Met subsidies en speciale beweegprogramma’s geeft de gemeente een duwtje in de rug.

Bouwen aan een bewegende stad

Minstens zo belangrijk is de inrichting van de stad. Hoe zorgen we ervoor dat die beweegvriendelijker wordt? Met voldoende voorzieningen om te sporten, zoals tennisbanen, urban sports zones of ononderbroken hardlooproutes. Maar ook door autoluwe buurten en fietspaden aan te leggen. En voor kinderen voldoende brede stoepen waarop ze kunnen spelen, en speel- en ontdektuinen om te klauteren en bouwen. Ook het stratenpatroon en voldoende groen zijn van invloed op ons beweeggedrag. En zelfs stickers met het aantal calorieën dat je verbrandt als je de trap neemt of een bepaalde route aflegt, kunnen mensen overhalen om gezonde keuzes te maken.