AMSTERDAM - Een tocht door de historie van Ajax uit Amsterdam levert vier verschillende stadions op. Meerdere internationale titels. De meeste kampioenschappen van alle clubs in eigen land. En een handvol spitsen die door Ajax zijn doorgedrongen tot de wereldtop.

Marco van Basten klopte midden jaren ’80 op de deur in De Meer. Op het netvlies van alle fans is zijn fabuleuze omhaal in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch gebrand. Van Basten vloog, voor even. Na een voorzet van rechts sprong hij op, zette zijn Ajax sokken in tegengestelde richting naar het doel en volleerde boven zijn hoofd. Vallend wierp hij een blik achterwaarts en zijn Ajax-tenue veerde op bij het volgende beeld. Goal, na binnenkant paal, vlak onder de kruising. Van Basten maakte van Ajax de overstap naar AC Milan en scoorde daar vele prijzen bij elkaar. Voor altijd ligt zijn oorsprong in het rood en wit van Ajax.

Het trainingspak van Ajax zat al vroeg om het lijf van een pijlsnelle, kopsterke spits. Balvast, dat ook. Patrick Kluivert debuteerde in het Olympisch Stadion voor de grootste club van Nederland en direct liet hij zien waar hij toe in staat was, in het heilige rood-witte Ajax-shirt. Hij scoorde bij zijn eerste wedstrijd. Een klein jaar later scoorde hij nogmaals, in de finale van de Europa Cup 1 in Wenen. Voordat het Ajax-outfit van Kluivert in die finale zichtbaar was, liep hij zich warm in de tweede helft. Zijn Ajax-trainingspak ging uit en de rest is onuitwisbare euforie voor Amsterdam. Zijn toekomst werd een garantie en de lijst met indrukwekkende clubs volgde daarop: AC Milan en FC Barcelona als absolute uitschieters. Hij was een spits in de meest pure vorm: sterk, aanspeelbaar, kaatsend, diepgang en een scherpe neus voor het doel.

Veel van die eigenschappen behoren ook tot Klaas-Jan Huntelaar. De shirts met zijn naam liggen ook dit seizoen trots in de Ajax shop. Hij wil een afscheid met een prijs. Huntelaar maakte naam tijdens zijn eerste periode bij Ajax. Scorend vanuit alle hoeken en standen, een vaste plaats bovenaan de topscorerslijst. Trainend in de Ajax-sweater, scorend voor de ogen van de fans in het Ajax-tenue. Een tijger in de zestien. Onder meer Real Madrid en Schalke ’04 volgden, voor hij weer thuiskwam in Amsterdam.

Voordat de ogen op Huntelaar waren gericht, was daar Zlatan. De magiër. Ondanks zijn lengte een absolute acrobaat, met een kiezelhard schot en een ijzersterk lichaam. Zlatan won alles: in de lucht, over de grond, in de zestien. Hij was een eer voor het Ajax-shirt, de Ajax-broek en het Ajax-trainingspak. Zijn naam gaat nog altijd rond in de fanshop van de Amsterdammers. En dat blijft nog even. Alle genoemde Ajax artikelen zijn ook online te verkrijgen: bekijk hier de Ajax shop van Sportshowroom.nl

Wie is de volgende in het rijtje? Kasper Dolberg is terug op het veld en koeltjes drukt hij weer af in het Ajax-shirt. De Deen is ijzig kalm voor het doel. Brian Brobbey is de nieuwe ster op sportpark De Toekomst, hij wordt al vergeleken met Romelu Lukaku.

Het is wachten op de volgende wereldspits in het shirt van Ajax. Die de geschiedenis van de club verder met rood en wit inkleurt.