AMSTERDAM - Vanwege de toenemende vraag naar ondersteuning bij evenementen is de Amsterdamse Reddingsbrigade op zoek naar vrijwilligers, kaderleden en zweminstructeurs.

De reddingsbrigade heeft een rol bij hulpverleningsactiviteiten. Zo houden zij toezicht op het water bij waterevenementen in de regio Amsterdam, assisteren ze de brandweer bij zoekacties naar te water geraakte personen en beheren en bemannen ze één boot van de nationale reddingsvloot. De vereniging geeft ook zwemlessen, reddingslessen en EHBO cursussen.

Wat doet u als vrijwiliger?

Als nieuwe vrijwilliger wordt u in eerste instantie opgeleid in het zwembad. Daar behaalt u een diploma reddend zwemmen en krijgt u EHBO-cursussen (basis en herhaling) en een vaaropleiding. Deze cursussen zijn voor eigen rekening. Hierna kunt u tijdens diverse evenementen op één van de boten mee als vrijwilliger om ervaring op te doen. U kunt doorgroeien naar Zelfstandig Opstapper of Schipper en bent uiteindelijk een specialist op het gebied van waterhulpverlening.

Nog geen redder? Meld u aan!

Lijkt het u leuk om als vrijwilliger deel uit te maken van dit Amsterdamse team of wilt u meer weten over de Amsterdamse Reddingsbrigade? Kijk dan op amsterdamsereddingsbrigade.nl of neem contact op via info@amsterdamsereddingsbrigade.nl. Ook te bereiken via Facebook en Twitter. Jong en oud, iedereen is welkom!

Een stukje geschiedenis

De brigade werd in het voorjaar van 1913 opgericht nadat op de Oosterdoksdijk een woonschip verging waarbij vier jonge kinderen omkwamen. Na de watersnoodramp in 1953 werd besloten de reddingsbrigades in het land uit te rusten met een boot. Deze boot, de bondsreddingsvlet, is speciaal ontwikkeld voor het reddingsbrigadewerk. Vanwege de geringe diepgang kan deze boot ook in overstroomd gebied varen. Vandaag de dag maken reddingsbrigades nog altijd gebruik van deze vlet.

De vereniging is onderdeel van de Reddingsbrigade Nederland (K.N.B.R.D - Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen) en heeft op dit moment 20 actieve vrijwilligers en 143 leden.