AMSTERDAM - Statushouders en vluchtelingen deden vandaag samen met andere Amsterdamse jongeren mee aan het Football For Unity Festival. Een uniek tweedaags voetbalfestival met als doel te verbinden. Om ruimte creëren voor sociale integratie van vluchtelingen en statushouders in onze hoofdstad Amsterdam. Didier Herbert, het Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en Urs Kluser, General Secretary UEFA Foundation for Children brachten een bezoek.


Het festival maakt deel uit van een groter initiatief van de UEFA Foundation for Children, de Europese Unie en Streetfootballworld. In juni en juli zal het Football for Unity Awareness Raising Festival in zeven speelsteden van UEFA EURO 2020 plaatsvinden, parallel aan het EK. Een evenement met grote sociale impact over heel Europa. “Migratie en asiel aanvragen zijn grote uitdagingen voor Europa. Het Football for Unity project is gebaseerd op gedeelde waarden als menselijkheid en verantwoordelijkheid,” zegt Aleksander Čeferin, UEFA-directeur en voorzitter van de UEFA Foundation for Children. “UEFA EURO 2020 is het ideale platform om te laten zien hoe voetbal sociale inclusie en multiculturalisme vergroot. Voetbal heeft de kracht om mensen te verenigen, en om verschillen te leren zien als kracht.” De Cruyff Foundation is maatschappelijk partner en organiserende partij in speelstad Amsterdam.

Voetbalfestival met een diepere laag
Op 3 en 4 juli wordt er een brug geslagen tussen nieuwe en bestaande Amsterdammers. Diversiteit wordt omarmd en de sociale inclusie wordt vergroot in de hele Amsterdamse community. Deelnemers van het COA spelen met Amsterdamse jongeren en dompelen zich samen onder in het voetbalfestival. Ze spelen een 6 vs 6 toernooi, participeren in verschillende side-events en workshops om nieuwe skills te leren. Zo geeft Los Barrenderos een clinic in straatvoetbal en opent Basic-Fit - trotse partner van de Cruyff Foundation - het festival met een energieke warming-up.

In samenwerking met UEFA Foundation for Children, Streetfootballworld en dankzij de steun van het Asiel, Migratie en Integratiefonds van de Europese Unie laat de Cruyff Foundation de kracht van sport – voetbal – zien.