AMSTERDAM - Het college wil de komende jaren nieuwe toonaangevende topsportevenementen naar Amsterdam blijven halen. Samen met organisatoren en sportbonden zet het college zich in voor de finales van het European Professional Club Rugby (2021), de WK Para-tafeltennis (2022), de Gymnaestrada + de EK Turnen (2023) en de EK Roeien (2023). “Het zou prachtig zijn voor Amsterdam als het lukt deze kampioenschappen aan onze sportevenementenkalender toe te voegen. Wij willen tenminste één internationaal toonaangevend topsportevenement per jaar organiseren”, zegt sportwethouder Simone Kukenheim.


Met het zogeheten ‘Bestedingskader 2019-2022 voor budget Topsport en Evenementen’ heeft het college besloten de komende jaren 7 miljoen euro uit te trekken voor topsportevenementen in de stad. Bij de voorbereiding en organisatie van de topsportevenementen trekt het college nauw op met Topsport Amsterdam, de verschillende evenementenorganisatoren en de sportbonden. Voor de evenementen op het verlanglijstje geldt dat er voor het Rugby en de Gymnaestrada al een bid is uitgebracht waarop binnenkort de uitslag wordt verwacht.


“De Wereld Gymnaestrada is bijzonder omdat het een soort festival is waarbij het op geen enkele manier gaat om competitie, jurering of puntentelling”, zegt Kukenheim. Tijdens het evenement komen zeer diverse disciplines van de gymnastieksport aan bod, zoals trampolinespringen, dans, acrogym en aerobics. Het gaat om tweeëntwintigduizend deelnemers van jong tot oud die een week lang mee doen aan clinics en die samen oefenen voor sportdemonstraties en optredens.


Daarnaast heeft het college de ambitie om in 2025 een passend topsportevenement aan te trekken ter ere van ‘Amsterdam 750 jaar’. Ook laat het college de haalbaarheid onderzoeken om de European Championships in 2026 (met meerdere speelsteden) naar Amsterdam te halen. Van het WK 3x3 Basketball (2019), de EK Volleybal voor mannen (in 2019) en de EK Hockey en paraHockey (2021) staat al vast dat ze in Amsterdam worden gehouden. In 2020 is Amsterdam één van de gastheren van de EK Voetbal.


“Niets is mooier dan als topsporter in je eigen stad een prachtige prestatie neer te zetten. Amsterdam biedt sportfans ook graag de mogelijkheid hun helden aan het werk te zien. Voor de Amsterdammers zijn topsportevenementen daardoor een bron van inspiratie om zelf te gaan sporten. Of om actiever en gezonder te gaan leven,” aldus wethouder Kukenheim.


Bij de acquisitie en organisatie wordt nadrukkelijk gekeken naar Amsterdamse speerpunten als duurzaamheid, een veilig, gezond en inclusief sportklimaat en het beschikbaar stellen van Amsterdamse leer/werkplekken.


Bij het werven van nieuwe topsportevenementen is het voor het college van belang dat het gaat om evenementen die passen bij de sportcultuur van Amsterdam. Op het gebied van urban sporten is Amsterdam onder andere met 3x3 Basketball en de Urban Sports Week Amsterdam internationaal één van de koplopers. Daarnaast geeft het college voorrang aan evenementen waaraan ook topsporters met een handicap mee kunnen doen of die stimulerend zijn voor meiden. Een ander belangrijk element is dat Amsterdam een internationaal aansprekend podium wil bieden voor onze topsporters die fulltime trainen bij het Centrum van Topsport en Onderwijs (CTO) van Topsport Amsterdam.


Topsportevenementen die het College omarmt:

Verworven

2019
WK 3x3 basketball (Dames+Heren)
EK Volleyball Heren (speelstad)
2020
EK voetbal voor Heren (EURO2020 speelstad)
WK Schaatsen voor studenten
2021
EK Hockey (Dames+Heren)

Incidentele beoogde evenementen

2021
European Professional Club Rugby Finals
2022
WK Para-tafeltennis teams Special Olympics, Nationale Spelen
2023
Gymnaestrada + EK Turnen EK Roeien
2025
een passend topsportevenement ter ere van ‘Amsterdam 750 jaar’
2026
de European Championships (meerdere speelsteden)