AMSTERDAM - In 2019 begon Billy Grapperhaus als jongste speler bij Amsterdams eerste ijshockeyteam. Vijf jaar later scoort speler nummer 10 tijdens het seizoen een gelijk aantal goals als zijn rugnummer en eindigen de Tigers bovenaan de lijst. Vanaf September strijdt de defence, die naar eigen zeggen vooral voor zijn plezier ijshockeyt, mee om de beker in Amsterdam te houden.


Gefeliciteerd met het kampioenschap! Wat betekent deze titel voor jou?

Voor mij is het iets heel groots. Vooral op het team ben ik erg trots. Na jaren stonden we eindelijk in de finale en hebben we het met z’n allen gedaan. Dat is het mooie aan deze titel.

Wat ging er op de laatste momenten van de beslissende wedstrijd door je heen?

Ik begin met de eerste periode. Zonder aan het kampioenschap te denken, wilde ik vooral winnen. Voor mijn gevoel speelde ik zoals ik dat normaal ook deed en voelde ik dezelfde spanning als bij andere wedstrijden. In de laatste vijf minuten stonden we 2-4 voor. Toen begon het te broeien en nam het gevoel van blijdschap toe. Uiteraard kan in de laatste vijf minuten nog veel gebeuren, maar je weet dat je grote kans hebt om kampioen te worden. De laatste 10 seconden herinner ik mij vaag, op dat moment ging er zoveel door mij heen. Het enige wat ik kan zeggen is dat het geweldig was.

Wat waren de belangrijkste factoren voor jullie succes?

Ik denk de band die wij als team hebben. Iedereen kan het goed vinden met elkaar. Discussies zijn nooit heftig. Als dat wel zo is, brengt dat vaak de teamspirit naar beneden. Wij hadden het vooral leuk met elkaar. Buiten het ijshockey zijn we ook met elkaar bevriend. We gaan uit of doen ergens een drankje. Individuele kwaliteiten droegen ook bij aan het succes. Kijk naar Samu Poutanen of Alex Karol, dat zijn toppers die de andere jongens beter maken in hun spel.

Wat was - buiten het kampioenschap - het meest memorabele moment van dit seizoen?

Aan het begin van het seizoen gingen we naar de Ardennen. Dat was mooi voor het teamgevoel. Door dat tripje zijn we echt het team geworden dat jullie zagen. De jongens die al langer in Amsterdam spelen kennen elkaar allemaal al, maar voor de nieuwkomers was dit nodig. Als je een paar dagen samen doorbrengt, leer je elkaar goed kennen. We kanoden, beklommen bomen en dronken ‘s avonds een biertje. Dat was top.

Wie of wat inspireerde je het meest dit kampioensjaar?

Iedereen was ermee klaar dat we elke keer net geen kampioen werden en de inspiratiebron was dat we gewoon moesten winnen. Specifiek één persoon noemen, vind ik lastig. Vroeger waren Calvin Pohlman, John Versteeg en Tobias Kathan spelers waar ik tegenop keek. Ik ijshockey nu een aantal jaar met hen en haal daar veel inspiratie uit. Ze zijn erg goed. John was altijd een fantastische speler. Vraag was hoe hij het zijn eerste jaar als coach van ons team zou doen. Inmiddels is overduidelijk dat hij ook daar ontzettende goed in is.

Welke lessen neem je mee naar de voorbereiding van het volgend seizoen?

Dat het belangrijk is om buiten ijshockey ook met elkaar om te gaan. Ik ben bevriend geraakt met een aantal jongens en dat maakt het makkelijker om elkaar te coachen en te benaderen. Je spreekt elkaar sneller aan als het even niet gaat op het ijs. Omdat je elkaar kent, weet je beter hoe daarmee om te gaan en waar de behoefte ligt. Tegen sommige jongens kun je fel zijn, bij andere spelers komt de boodschap beter aan door het rustig te brengen.

Zijn er aspecten van je eigen spel waar je aan wilt werken?

Vorig jaar liet ik mijn kwaliteiten onvoldoende zien. Ik ijshockey vooral voor de lol, maar op sommige momenten moet je extra gas geven. Als het even niet lekker loopt bij mij, gaat mijn hoofd omlaag en heb ik er de rest van de wedstrijd eigenlijk geen zin meer in. Dat moet aankomend seizoen veranderen, bij tegenslag wil ik mijzelf oprapen en vooral doorgaan.

Veel teams zijn al bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen. Op welk vlak moeten de Tigers zich versterken om opnieuw de titel binnen te halen?

Eigenlijk is het simpel: we moeten hetzelfde doen als vorig jaar. We hebben een ontzettend goed team, dat ook aankomend jaar heel sterk is en hoeven maar weinig dingen aan te scherpen.

Afgelopen seizoen was een goed eredivisie seizoen, meer mensen vinden de sport. Hoe komt dat en wat is nodig om ijshockey nog bekender te maken?

Ik kan geen andere reden dan social media bedenken waardoor zoveel mensen naar ijshockey komen kijken. IJshockey is niet groot in Nederland, je komt ermee in aanraking als je toevallig een keer op de Jaap Edenbaan bent. Of als je iets op social media voorbij ziet komen. Ik denk dat we meer met TikTok kunnen doen. Ongelofelijk hoeveel mensen daar op zitten. Hoe meer personen je video’s bekijken, hoe meer je in algoritmes voorkomt.

Dus jij bent bereid om een TikTok dansje op te nemen?

Jazeker! Ik wil best een dansje opnemen voor een TikTok filmpje, op voorwaarde dat een teamgenoot meedoet. Nijs Hille graag!

Hoe bereid je je mentaal en fysiek voor op een belangrijke wedstrijd?

Fysiek doe ik niet zoveel voor een wedstrijd, ik eet wat. Soms een banaan en soms een bak pasta, net wat mijn gevoel zegt. Eigenlijk ben daar ik slecht in. Tegen beter weten in eet ik niet als ik geen honger heb voor een wedstrijd. Warmlopen voor een wedstrijd doe ik ook niet echt. Wij staan wel altijd met de jongens in een kringetje te voetballen. Mentaal wil ik mijzelf vooral niet gek maken. Als ik zenuwachtig word, speel ik niet mijn eigen spel.

De kwartfinale van de bekercompetitie is tegen Nijmegen. Wat voel je daarbij?

Vooral winnen! Niet verzwakken. We moeten ze weer aanpakken. Vorig seizoen lieten we zien dat we ze kunnen verslaan. Het wordt gewoon weer een knalwedstijd. We pakken de punten en gaan weer weg. Daarna winnen we de beker.

Wil je iets kwijt aan de fans?

Ik ben ze heel dankbaar. Als speler kan ik zeggen dat het gejuich in het stadion na een goal of een mooie actie een ontzettend goed gevoel geeft. Het werkt heel erg motiverend, je wil nog harder gaan. Daar wil ik de fans enorm voor bedanken. Ze zijn er altijd in grote getalen. Dus bedankt voor het gejuich en ik hoop dat wij als spelers dit jaar weer hetzelfde meemaken.