AMSTELVEEN - Billy Bakker neemt na 14 seizoenen Heren 1 afscheid van tophockey en stopt zowel bij het eerste van Amsterdam als Oranje. Bakker vertrekt met een prachtige prestatielijst: waaronder twee gewonnen Landskampioenschappen met Amsterdam, 233 interlands voor Oranje, een zilveren Olympische medaille, twee keer tweede van de wereld, drie keer Europees kampioen en nog veel meer.

Eind 2020 nam de Amsterdamse aanvoerder van negen seizoenen de beslissing al voor zichzelf. “Ongeacht het resultaat had hij al besloten te stoppen na de olympische spelen” laat hij weten. En dat voelde goed, maar brengt nu ook een raar gevoel met zich mee. Zijn leven was bijna 24/7 topsport. “Ik was altijd bezig met hockey. Het voelt heel apart om dat nu niet te zijn, maar bevalt de afgelopen paar weken goed” vertelt Bakker. “Ik weet natuurlijk niet hoe dat over een tijdje is, want ik vind het spelletje nog steeds erg leuk”.

Bakker stopt omdat hij zich wil gaan focussen op maatschappelijke uitdagingen, waaronder zijn hockey en marketing bedrijf met Mirco Pruyser. “Het voelt alsof ik alles wat met hockey te maken heeft al heb meegemaakt en aan alles komt natuurlijk een einde” geeft de Landskampioen van 2010-2011 en 2011-2012 aan.

Voorzitter Marc Staal: "Billy Bakker is één van de iconen van Amsterdam. Het is uniek dat Billy vanaf Jongens 8E1 bij de club speelt, de hele jeugd doorloopt, 14 jaar in Heren 1 zit en uiteindelijk als aanvoerder van Heren 1 en het Nederlands team afscheid neemt. Heel mooi dat dit binnen onze club kan en Billy is daarmee een fantastisch voorbeeld voor alle jongens en meisjes uit de jeugd. Hij betekent veel voor ons op en buiten het veld en we zijn trots op zijn prestaties. We gaan Billy zeker missen in het eerste, maar zijn heel blij dat hij een actief lid blijft van Amsterdam."

“Hockeyclub Amsterdam betekent heel veel voor mij. Het is meer dan een vereniging. Het zal altijd een tweede huis voor mij blijven. Je zal mij in de toekomst waarschijnlijk nog veel op de club zien, wellicht samen met mijn kinderen mochten ze willen gaan hockeyen” sluit Bakker af.

Fans hoeven niet enorm te treuren. Billy blijft bij Amsterdam hockeyen in het vriendenteam Heren 9. Én er wordt natuurlijk een mooie afscheidswedstrijd georganiseerd. Meer informatie hierover volgt later.