AMSTERDAM - Op dinsdag 19 december zijn in het Velodrome tijdens het Sportgala van Amsterdam de felbegeerde Fanny Awards uitgereikt. Dit jaar domineerden de zeer succesvolle basketballers en roeiers de avond. Roeiers Lennart van Lierop en Karolien Florijn gingen er vandoor met felbegeerde titels van Sportman en Sportvrouw van Amsterdam. De andere Fanny’s gingen naar de basketballers: Maksim Kovacevic (Sportcoach), Kiki Fleuren (Sporttalent) en de 3x3 basketbalvrouwen (Sportploeg). Deze editie van het Sportgala was extra bijzonder omdat Topsport Amsterdam haar 25-jarig jubileum vierde en het jaar 2023 de boeken ingaat als een zeer succesvol sportjaar voor Amsterdam met een record aantal (339) Amsterdamse kampioenen. Presentatie van deze gala-editie was in handen van Barbara Barend en co-host Frank van Rooijen (Topsport Amsterdam).


Amsterdamse kampioenenparade

Het Sportgala werd geopend door de grote groep van Amsterdamse kampioenen die kwam oplopen vanuit de catacomben van de wielerbaan van het Velodrome waarna zij simultaan werden gehuldigd. De kampioenen, wonend, studerend of trainend in Amsterdam, werden toegesproken door Sofyan Mbarki, wethouder Sport, en ontvingen allen de eervolle Kampioensmedaille.

Sofyan Mbarki, wethouder Sport en Bewegen: “Sporten en bewegen zijn heel belangrijk voor alle Amsterdammers. Ik wil ze liefst allemaal aan het bewegen krijgen. Geweldig dus om hier te zijn want de top van de Amsterdamse sporters zijn een prachtig voorbeeld voor alle sporters in onze stad.”

Sportvrouw van Amsterdam 2023 Karolien Florijn

In navolging van 2022 zette Florijn ook dit jaar weer een unieke prestatie neer en won zij voor de tweede keer op rij de titel Sportvrouw van Amsterdam. Niet alleen won ze goud in de skiff op het EK én WK, maar ook werd ze daarmee de eerste Nederlandse roeier die een wereldtitel van een olympische klasse met succes verdedigde. Karolien hoorde het nieuws via het scherm in verband met haar trainingsschema. Haar coach Eelco Meenhorst nam het beeldje voor haar in ontvangst uit handen van olympisch gouden medaillewinnares Nicolien Sauerbreij.

Sportman van Amsterdam 2023 Lennart van Lierop

Lennart van Lierop kreeg zijn award als Sportman van Amsterdam 2023 overhandigd van olympisch zilveren medaillewinnares Annette Gerritsen. Alleskunner Van Lierop bewees dit jaar dat hij van alle markten thuis is. De Amsterdammer verraste op het EK en won de gouden medaille in de skiff. Tijdens het WK stapte hij in de dubbelvier, samen met Tone Wieten, Koen Metsemakers en Finn Florijn, en sleepte daar met een ruim verschil de wereldtitel binnen.

Sportploeg van Amsterdam 2023 3x3 Basketbal Vrouwen

De 3x3 basketbal dames hebben geschiedenis geschreven door de gouden medaille te pakken op het Europees Kampioenschap 3x3. Na een spannende finale tegen Spanje sleepten de dames de overwinning binnen. Dit is voor Nederland de eerste gouden medaille voor een seniorenploeg in het 3x3 basketbal. Gouden olympiër Kirsten van der Kolk reikte de Fanny uit aan de 3x3 Vrouwen.

Coach van Amsterdam 2023 Maksim Kovacevic

Meervoudig olympisch schaatskampioene Marianne Timmer overhandigde de Fanny aan Maksim Kovacevic in de categorie Coach van Amsterdam 2023. De bondscoach van het Nederlandse 3x3 vrouwenteam bracht zijn selectie naar nieuwe hoogtes. Voor het eerst in de geschiedenis van het 3x3 basketbal werd het 3x3 vrouwenteam, met daarin Loyce Bettonvil, Kiki Fleuren, Noortje Driessen en Janis Ndiba, Europees Kampioen.

Talent van Amsterdam 2023 Kiki Fleuren

Dit talent zette in september een unieke prestatie neer. Eerst schreef Fleuren geschiedenis met het (senioren) 3x3 basketbalteam door de eerste gouden medaille ooit te halen voor een seniorenploeg in het 3x3 basketbal. Daarna ging ze ook met de nationale U23 3x3 selectie mee naar het WK U23 en werd daar met het team wereldkampioen U23. Frank Thewessem, directeur Topsport Amsterdam reikte haar de Fanny uit.

“Trots op het feit dat juist een talent uit een van onze olympische TeamNL-programma’s deze award in de wacht sleept en zich daarmee in een illuster rijtje van Amsterdamse topatleten schaart,” aldus Frank Thewessem, directeur Topsport Amsterdam.

Amsterdamse Pluim 2023 Team Para-atletiek

Wethouder Soufyan Mbarki (Sport en Bewegen) reikte namens de gemeente Amsterdam tijdens deze feestelijke avond ook de Amsterdamse Pluim uit aan de Amsterdamse sportaanbieder die zich het meest onderscheidt met een sportaanbod voor mensen met een handicap of chronische aandoening. Winnaar dit jaar is Team Para-Atletiek dat mensen met een handicap stimuleert grenzen te verleggen en mee te doen in de maatschappij. Daarnaast werd er door de wethouder aan Sportclub Only Friends een oeuvreprijs uitgereikt voor hun jarenlange bijzondere werk waarbij zij 29 sporten aanbieden voor meer dan 850 sporters met een handicap of chronische ziekte.

Paulien van Deutekom Award 2023 Marloes Oldenburg

Marlous Oldenburg heeft uit handen van meervoudig olympiër en hartsvriendin van Paulien, Ireen Wüst, de prestigieuze Paulien van Deutekom Award ontvangen. Een klein jaar geleden lag Marloes met een gebroken nek bewegingsloos in een Oostenrijks ziekenhuis. Dit jaar veroverde ze met Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra goud op de WK roeien.