ALKMAAR - Ajax heeft zich donderdagavond geplaatst voor de KNVB-bekerfnale tegen PSV. De Amsterdammers,die vorig seizoen hun 20e KNVB-beker wonnen, versloegen AZ in een teleurstellend duel met 0-2. Steven Berghuis en Davy Klaassen zorgden voor de doelpunten in het AFAS-Stadion.


Ajax stond onderweg naar Alkmaar in de file en begon pas twintig minuten voor de aanvangstijd aan de warming-up. De gasten werkten die zo rustig af dat AZ voor de aftrapminutenlang in de catacomben moest wachten. Of dat de reden was voor irritatie,was niet helemaal duidelijk, maar de eerste helft kenmerkte zich vooral door onenigheden in het veld. Arbiter Serdar Gözübüyük bleek echter zuinig met het uitdelen van kaarten. Tussen de onderbrekingen door had Ajax het betere van het spelen en kwam AZ nooit in het spel. De ploeg die afgelopen zondag Feyenoord nog versloeg liep voornamelijk achter de Amsterdammers aan. De eerste kans leverde dan ook direct een doelpunt op. Berghuis scoorde tegen zijn oude club van net buiten de zestien via de binnenkant van de paal. AZ verhoogde na een half uur weliswaar de druk, maar het speelde te slordig om het Ajax echt te verontrusten.

In het tweede bedrijf ging het er iets vriendelijker aan toe. Het spel werd er echter niet beter op. AZ was nooit bij machte om gevaarlijk te worden en Ajax kwam tot één grote kans. In de slotfase verdubbelde de vrijstaande Klaassen de score waarmee het bereiken van de finale voor de Amsterdammes een feit was.