AMSTERDAM - Natuurijs is inmiddels een wat ouderwets verschijnsel, maar glijden blijft altijd een hit. Anno 2017 schaatst u op 6 plekken in de stad. Beloof ons alleen dat u niet eindigt zoals Jaap Eden dat deed.

Schaatsen deden ze in Amsterdam al in 1225. Archeologen vonden aan de Nieuwendijk een smal houten plankje op een smalle ijzeren bodem met gebogen randjes: een schaats! Deze schaats kunt u bewonderen in het Amsterdam Museum. Maar schaatsen deden we natuurlijk al veel eerder. Vóór de houten schaats, gleden we op bot van een rund of paard. Zo’n benen schaats wordt ook wel glis of glijbeen genoemd. Je kon je er niet mee afzetten, dus om vooruit te komen, gebruikte men prikstokken.

En waar schaatsen we anno 2017?

Rembrandtplein

Het Leidsepleinijsbaantje bevindt zich dit jaar op het Rembrandtplein. De ijsbaan is zo’n 15 bij 20 meter. Tot 8 januari kunt u hier rondzwieren en sleetje rijden van 09.00 tot 01.00 uur.
Zie: IJspret Rembrandtplein

Museumplein

Tot en met 4 februari 2018 is Ice Amsterdam weer op het Museumplein. De ijsbaan is geopend van zondag t/m donderdag van 10.00 - 21.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur. Schaatsen kunt u huren. In de kerstvakantie kunnen kindertjes (5 tot en met 9) schaatslessen krijgen.
Zie: Ice Amsterdam

En ook hier zijn kleine ijsbaantjes:

  • Oost: tegenover het Lloyd hotel aan de Oostelijke Handelskade
  • Zuid: in het overdekte winkelcentrum Gelderlandplein in de wijk Buitenveldert
  • West: op het Bos en Lommerplein en op het Zoutkeetsplein
  • Noord: Buikslotermeerplein en Waterlandplein

Ach Jaap Eden

En natuurlijk hebben wij altijd nog De Jaap Edenbaan. Jaap Eden (1873 - 1925) was schaatser én wielrenner. Op 17-jarige leeftijd won hij zijn eerste schaatswedstrijd op de korte baan en twee jaar later zijn eerste wereldtitel. Het sporttalent kwam alleen helaas wat triestig aan zijn einde. Het succes steeg hem naar het hoofd, zijn leven leidde hij stormachtig en hij verkwanselde medailles en trofeeën. Aan het eind van zijn leven was hij zo berooid dat zijn familie zijn prijzen moest verkopen om de uitvaart te betalen.
Zie: www.jaapeden.nl