AMSTERDAM - In het Olympisch Stadion in Amsterdam vond de 19e editie van het Sportgala van Amsterdam plaats. Op deze avond, die georganiseerd wordt door Topsport Amsterdam, worden de Amsterdamse kampioenen gehuldigd, wordt de Amsterdamse Pluim overhandigd en wordt er bekend wie zich een jaar lang de beste Sportman, Sportvrouw, sportploeg, coach- en talent van Amsterdam mogen noemen.

Beste sportploeg

Ilse Paulis en Maaike Head, gouden medaillewinnaars in Rio de Janeiro, zijn uitgeroepen tot Amsterdamse Sportploeg van 2016. 2016 was het jaar van het roeiduo Paulis en Head. Niet alleen werden ze in de zomer met overmacht Olympisch kampioen, ze werden ook Europees kampioen én verbeterden het wereldrecord. Zij ontvingen de Fanny uit handen van voormalig topzwemmer én Amsterdams Talent van 2007 Nick Driebergen.

Beste Amsterdamse coach

De coach van het roeiduo, Josy Verdonkschot, kreeg de Fanny voor beste coach van Amsterdam. Hij coachte de vrouwen dubbel vier naar de zilveren medaille in Rio de Janeiro en won met de lichte dubbel twee in 2016 werkelijk alles wat er te winnen viel: goud op de World Cup (inclusief wereldrecord), goud op de EK én goud op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Verdonkschot won de ‘Coach van Amsterdam’ Fanny eerder al in 2005 en 2008.

Sportman van het jaar

Na een aantal maal al genomineerd te zijn voor de categorie Sportman van Amsterdam, heeft Sebastiaan Verschuren de Fanny voor Sportman van het jaar gekregen. De 28-jarige zwemmer kroonde zich in het voorjaar van 2016 op de EK lange baan zwemmen tot de koning van het Londense bad met één zilveren (100 meter vrije slag) en maar liefst drie gouden medailles. Sebastiaan was (met zijn team) de snelste op de 200 meter vrije slag, de 4x200 meter vrije slag en de 4x100 meter mixed estafette. Na het in ontvangst nemen van de Fanny maakte Sebastiaan Verschuren emotioneel bekend dat hij een punt zet achter zijn topsport carrière.

Beste talent

De Fanny voor Amsterdams Talent ging naar Nika Daalderop. De 18-jarige volleybalster klopte in 2016 hard op de deur van de nationale volleybaltop door Nederlands kampioen bij de senioren te worden in het beachvolleybal, op het EK Beachvolleybal <20 jaar de gouden medaille te winnen en de prestigieuze Coop Beachtour in Genève op haar naam te schrijven. Met deze prestaties dwong ze een transfer af naar het Duitse ‘Ladies in Black Aachen’, waarmee ze dit seizoen in de zaal uitkomt in de Bundesliga.

Sportvrouw van Amsterdam

Vijf jaar nadat zij haar eerste Fanny heeft gewonnen, is rolstoeltennisster Jiske Griffioen winnares in de categorie Sportvrouw van Amsterdam geworden. Ze won bijna alles wat er te winnen viel. Na onder andere haar enkeltitels op de Australian Open en Wimbledon, veroverde Griffioen in Rio de Janeiro zowel in het enkel- als in het dubbelspel een gouden paralympische medaille.

De Amsterdamse Pluim

Ook dit jaar werd de Pluim uitgereikt tijdens het Sportgala van Amsterdam. Deze jaarlijkse prijs voor sportorganisaties die zich speciaal onderscheiden met sportaanbod voor mensen met een beperking, ging naar stichting Meer Bewegen voor Ouderen.