AMSTERDAM - Op zondag 28 augustus 2022 keert de Amsterdam City Swim voor het 10e jaar terug om geld in te zamelen voor Stichting ALS. Het unieke fundraisingevent vraagt niet alleen aandacht voor de ziekte, maar ook om mooie herinneringen te maken met patiënten, families en dierbaren die te maken hebben (gehad) met ALS. Ruim 2.000 deelnemers, waaronder Beau van Erven Dorens, springen de Amsterdamse grachten in om wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling mogelijk te maken.

De Amsterdam City Swim (ACS) is een jaarlijks terugkerend evenement die deelnemers de unieke mogelijkheid biedt om een parcours van 2,1 kilometer in de Amsterdamse grachten af te leggen. Iedereen kan meedoen; sportievelingen, recreanten, patiënten (met of zonder hulpmiddelen) en zelfs jongeren tussen de 10 en 15 jaar, voor wie een speciale 700m route is geïnitieerd die bij het Scheepvaartmuseum van start gaat. Onderverdeeld in zogeheten 'waves', die ieder zijn opgedragen aan mensen met ALS (de wave-heroes), springen deelnemers in het diepe.

Jubileumwave
De Amsterdam City Swim start deze jubileum editie met een zogeheten jubileumwave, waar zowel de Founding Fathers van de ACS, als patiënten, sporters en BN'ers, zoals Beau van Erven Dorens, Jan Joost van Gangelen, Thomas Acda, Rene Froger en Peter Heerschop in meezwemmen. Deze wave wordt opgedragen aan Carlos Oudendijk, die niet alleen zelf meezwemt, maar tevens de broer is van presentatrice/sportjournalist, en al acht jaar ambassadeur van de ACS, Mari Carmen Oudendijk.

Mari Carmen Oudendijk vertelt: "Een maand geleden werd mijn broer Carlos Oudendijk (56 jaar) ook getroffen door de ziekte ALS. Daardoor ben ik nog gemotiveerder om mij in te zetten voor medicijnonderzoek naar deze sluipmoordenaar."

Programma
Vanaf 09.30 uur - Terrein open
10.30 uur - Junioren verzamelen bij start
10.45 uur - Officiële start bij het Scheepsvaartmuseum door Natascha Froger
11.30 uur - Einde junioren
12.45 uur - Officiële opening ACS aan de Keizersgracht, ter hoogte van nummer 663, door Natascha Froger en Beau van Erven Dorens
13.00 uur - Start jubileumwave en vervolgens alle andere
14.45 uur - Start laatste wave
16.15 uur - Finish laatste deelnemers + intocht KNRM
17.00 uur - Cheque uitreiking + start afterparty
19.30 uur - Einde ACS

Junioren
Voor junioren tussen de 10 en 15 jaar is er een zwemroute van 700m uitgestippeld. Na het startsein die Natascha Froger geeft vanaf het Scheepvaartmuseum, zwemmen de junioren richting het centrum, onder de Kortjewandsbrug door, en maken dan een omkeer terug in de richting van het VOC schip dat voor anker ligt bij het Scheepvaartmuseum. De finish is, net als de reguliere route, bij het Marineterrein.