AMSTERDAM - The Amsterdam Cats is het eerste Nederlandse team in de Queens Football League (QFL) dat in de Europese competitie gaat samenwerken met dé Amerikaanse American Football organisatie voor vrouwen – de Women's Football Alliance (WFA). The Cats is het lokale American Football team in Amsterdam en is ontstaan in Amsterdam in een tijd dat vrouwen nog geen American Football konden spelen. Zij richtten een team op om te laten zien dat het wel kon.


Onderneemster Kanessa Muluneh is oprichtster van de QFL en heeft als missie in elke Nederlandse grote stad vrouwen American Football te laten spelen. De afgelopen vijf jaar bouwde zij aan een organisatie met inmiddels zes Nederlandse American Football teams en meer dan 150 leden.

Van amateur naar profspeler
De Amsterdamse American Football vrouwen bundelen hun krachten vanaf deze maand met de Amerikaanse WFA om vrouwelijke atleten meer mogelijkheden te geven in de sport. In de afgelopen tientallen jaren groeide deze Amerikaanse partner uit tot een platform waar vrouwen hun droom kunnen waarmaken om uiteindelijk professioneel American Football te spelen. Met de WFA als partner kunnen spelers uit de Nederlandse QFL in Amerika spelen en daar mogelijk een professionele carrière starten zoals dat nu al kan voor sporten als voetbal en tennis.

Daarnaast gaan er door de samenwerking met de WFA veel internationale deuren open en kunnen de leden van de QFL deelnemen aan wedstrijden in de VS, maar ook in landen als Mexico en Costa Rica waar American Football zeer populair is.

Samenwerken om vrouwen kansen te geven
Kanessa Muluneh wil dat deze samenwerking barrières wegneemt voor meiden en vrouwen om lid te worden van de QFL. "Dat zorgt ervoor dat zij overal ter wereld kunnen spelen." Muluneh is behalve manager van de QFL ook degene die zorgt dat de spelers in deze sport passende sportkleding in elke maat kunnen vinden. Het inspireerde haar eerder dit jaar een body positivity-campagne uit te rollen met enkele van de American Football spelers in de hoofdrol, om zo te laten zien dat óók plussize vrouwen graag sporten.

Over The Amsterdam Cats
The Amsterdam Cats komen uit Amsterdam en spelen in de Queens Football League (QFL, de Nederlandse American Football league voor vrouwen en werkt sinds deze maand als eerste Europese competitie samen met de Amerikaanse organisatie Women's Football Alliance (WFA), om spelers in Nederland de kans te geven internationaal te kunnen spelen. Meer informatie: https://www.queensleague.com/