AMSTERDAM - Almaz Ayana heeft zondag de TCS Amsterdam Marathon gewonnen in een parcoursrecord van 2.17.20. De laatste kilometers soleerde de 30-jarige Ethiopische naar de winst onder luid gejuich van het publiek in het Olympisch Stadion. De Olympisch kampioene 10.000 meter van Rio de Janeiro (2016) liep hiermee de snelste debuuttijd ooit. Bij de mannen triomfeerde Tsegaye Getachew. De 25-jarige Ethiopiër kwam na 2.04.49 over de streep en verbrak zijn persoonlijk record, na een sensationele strijd om de winst.


Ayana, één van de grootste atlete aller tijden, begon overtuigend aan haar eerste marathon. Met soepele passen baande ze zich door de straten van Amsterdam. De omstandigheden op het snelle stadsparcours onder een blauwe hemel waren ideaal. De Afrikaanse loopster was lang in het gezelschap van twee hazen en haar twee debuterende landgenotes Genzebe Dibaba en Tsehay Gemechu. De tussentijden waren al veelbelovend: na 21,1 km kwamen zij door in 1.09.26.

Vanaf het Vondelpark (38 km) was er geen maat te trekken op Ayana, ze gaat ervandoor en volbrengt haar droomdebuut in een historische tijd van 2.17.20. Naast de snelste debuterende tijd op de klassieke afstand, is het de zevende tijd aller tijden. Het oude parcoursrecord in Amsterdam stond op 2.17.57 (Angela Tanui (Ken) 2021). "Ik heb hier geen woorden voor. Dit is heel speciaal en ik ben heel blij", vertelde de Olympisch kampioene na haar race. "Het waren lastige jaren na mijn Olympische titel in 2016. Met blessures en pijn. Ik ben mijn man, zoon en management dankbaar voor alle steun."

Bijzonder: alle vrouwen op het podium maakten vandaag hun droomdebuut. De nummer twee Genzebe Dibaba klokte 2.18.05. De 31-jarige wereldrecordhoudster op de 1.500 meter leverde hiermee ook een wereldprestatie. De Ethiopische die eerder al 1.05.18 liep op de halve marathon kon lang mee met Ayana. De 33-jarige Tsehaye Gemechu kwam als derde over de finish in 2.18.59 en maakte haar goede vorm helemaal waar.

Sensationele strijd

De kracht van de TCS Amsterdam Marathon is dat bij de mannen een sterk en breed deelnemersveld van start gaat. De ervaren hazen Edwin Kiptoo, die al jaren de regie heeft in Amsterdam, en Rhonzas Kilimo begeleidden de compacte groep halverwege in een strak tempo naar 61.53. Daarmee doken ze onder de tussentijd van het parcoursrecord (2.03.39, Tamirat Tola (Eth). Toen de Keniaanse hazen na 30 kilometer het veld verlieten, daalde het tempo van de overgebleven 10-koppige kopgroep iets.

Vanaf het 38-kilometerpunt in het Vondelpark, die in fraaie herfstkleuren stond, ging het tempo weer omhoog en begon de afvalrace. De vijf Afrikaanse lopers die over bleven keken naar elkaar. Het leverde een sensationele strijd op om de winst van de World Athletics Platinum Label marathon. Als Tsegaye Getachu op 41 kilometer een oppermachtige eindsprint inzet, hebben Titus Kipruto en Bazezew Asmare het nakijken. Getachu bleek na 42 kilometer en 195 meter het sterkst te zijn. Met 2.04.49 haalt hij 22 seconden van persoonlijk record af.

Het gehele podium liep sneller dan 2.05 en liepen hun snelste tijd ooit. De 24-jarige Keniaanse Titus Kipruto eindigde als twee in 2.04.54. De 26-jarige Bazezew Asmare uit Etiophië werd derde in 2.04.57.

Khalid prolongeert titel

Het publiek is nog steeds uitbundig als Khalid Choukoud onder de marathonpoort het Olympisch Stadion binnen komt sprinten. Gehuld in een oranje tenue bekroonde hij zichzelf opnieuw tot Nederlands kampioen. Euforisch liep hij na 2.09.34 door het finishlint en kuste uit blijdschap de rode atletiekbaan. Hij dook 21 seconden onder zijn persoonlijk record.

"Ik heb echt heel goed gelopen. Ik begrijp de marathon steeds beter", concludeerde de 36-jarige marathonloper. "Het was een goede beslissing om niet te hard te starten, wat ik eerder wel wilde doen. Door de tegenwind hield ik me het eerste gedeelte rustig en kon ik het tweede gedeelte sneller eindigen."

En dus kreeg Choukoud voor de tweede opvolgende jaar de gouden medaille omgehangen tijdens het Nederlands kampioenschap. Richard Douma kon lange tijd mee met de routinier. De voormalig baanloper kreeg het echter na 27 kilometer lastig en miste de aansluiting met de latere winnaar. Op 35 kilometer heeft hij vervolgens de wedstrijd verlaten. Lucas Nieuwenboer (2.15.26) en Remyo Tielsema (2.16.05) maakten het podium compleet.

Leonie Balter is de nieuwe Nederlandse kampioen bij de vrouwen. De 31-jarige Balter had 2.37.41 nodig voor haar goudenrace. Ze liep de race grotendeels met onder andere Jacelyn Gruppen. "Ik had geen ideale voorbereiding en rond 20 kilometer kreeg ik maagproblemen. Gelukkig kon ik terugkomen bij de groep en liep ik de laatste vijf kilometer sterk. Ik heb me toen echt gefocust op de winst in plaats van een persoonlijk record", aldus de onderzoekster die woonachtig is in Stöckholm. Gruppen noteerde met 2.39.08 een persoonlijk record. Eva van Zoonen volbracht de marathon in 2.44.22 en werd derde.

Recordopbrengst voor onderzoek naar kanker

De TCS Amsterdam Marathon heeft dit jaar opnieuw de handen ineengeslagen met KWF Kankerbestrijding om zoveel mogelijk geld op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek in het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Deelnemers konden niet alleen een vrijwillige bijdrage doen tijdens hun inschrijving, maar via het Ren tegen kanker-platform was het ook mogelijk om een eigen actiepagina aan te maken. Via dit initiatief kwamen vandaag ruim 1.000 lopers in actie.

Met dank aan alle donaties en titelsponsor TCS werd er vandaag een recordopbrengst voor onderzoek in het Cancer Center Amsterdam bekend gemaakt. Annemarieke Gottmer en Peter Neuhuis van KWF namen tijdens de Internationale Prijsuitreiking een cheque van maar liefst € 689.750,- in ontvangst. De cheque werd overhandigd door René Wit, race director van de TCS Amsterdam Marathon en Josu Devasia, Country Head Netherlands van Tata Consultancy Services.

KWF-directeur Carla van Gils: "Ook dit jaar weer een geweldige prestatie van alle Ren tegen kanker-deelnemers. Elke deelnemer rende met een persoonlijk verhaal en liet zich sponsoren voor onderzoek waarmee het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam een regionaal onderzoeksnetwerk kan opzetten. Aan deelnemers, sponsoren én aan de organisatie: dank jullie wel!"

Uitslagen en editie 2023

Kijk voor alle uitslagen op www.tcsamsterdammarathon.nl. De 47e TCS Amsterdam Marathon, georganiseerd door Le Champion, vindt plaats op zondag 15 oktober 2023. De inschrijving opent op maandag 31 oktober.