AMSTERDAM - Drie dagen voor de topper PSV-Ajax is de spanning in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen volledig terug. Zondagmiddag verloor Ajax op eigen veld zeer verrassend van PEC Zwolle en moet daardoor de koppositie afstaan aan PSV.


Het werd een boeiend duel op De Toekomst waar Ajax weliswaar favoriet was, maar PEC Zwolle toonde de zaakjes goed voor elkaar te hebben en zeer geconcentreerd aan het duel begonnen. Voetballend waren er interessante duels, doch veel doelkansen leverde dit in de eerste helft niet op. De doelpogingen kwamen dan ook voornamelijk uit de tweede lijn waarbij de schoten van PEC Zwolle, via o.a. Dominique Bruinenberg en Jassina Blom nog het gevaarlijkst waren. Een tegenvaller voor de Zwollenaren was het geblesseerd uitvallen van de goed in vorm zijnde Naomi Hilhorst, naar het zich liet aanzien met een knieblessure.

Ajax-trainer Danny Schenkel zag dat er meer moest gebeuren en greep in meteen aantal wissels. Vooral het inbrengen van talent Nikita Tromp zorgde duidelijk voor meer druk naar voren, en dit leverde ook kansen op. Zwolle-keepster Moon Pondes toonde echter keer op keer dat zij de baas was in haar strafschopgebied. Na precies een uur spelen sloegen de gasten vervolgens keihard toe toen Marushka van Olst aan de aandacht van de Ajax-defensie ontsnapte en keepster Lize Kop het nakijken gaf. Ajax perste er een slotoffensief uit en kreeg kansen. Tromp mikte net naast en Pelova net over. De Amsterdammers meenden in blessuretijd ook nog recht te hebben op een strafschop na een handsbal, maar deze werd door de arbiter genegeerd. In de uiterste slotfase probeerde uiteindelijk Linda Bakker het nog, maar dit schot was opnieuw een prooi voor uitblinkster Pondes.

Ajax liep zo tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan en staat nu op twee punten achterstand van koploper PSV. Tussen beide ploegen in doet ook FC Twente weer volop mee al hebben die een wedstrijd meer gespeeld. PSV en Ajax ontmoeten elkaar woensdagavond in Eindhoven.