HEERENVEEN - De prolongatie van de landstitel in de Azerion Eredivisie Vrouwen lijkt voor Ajax een utopie nadat het zondagmiddag met 2-1 onderuit ging bij hekkensluiter SC Heerenveen. De Friezinnen droegen hun zege op aan Hermina van Dijk die als bewegingstrainer ruim tien jaar actief was binnen de jeugdopleiding en vrouwenafdeling van SC Heerenveen en afgelopen week op 52-jarige leeftijd overleed.


Na een emotioneel begin in het Abe Lenstra Stadion kwam Ajax na een klein half uur wel op voorsprong via voormalig Heerenveen-speelster Tiny Hoekstra. Het lukte de Amsterdammers echter niet door te drukken tegen een moedig strijdend Heerenveen.

De Friezinnen sloegen in het eerste kwartier na rust toe toen eerst Janneke Ennema gelijk maakte en vervolgens Lyanne Iedema kort daarna voor een verrassende voorsprong zorgde. Wat Ajax daarna ook probeerde, de thuisploeg bleef overeind en pakte de volle winst welke uitgebreid werd gevierd. Door de zege klimt SC Heerenveen twee plaatsen en houdt nu Telstar en Excelsior onder zich. Ajax ziet de achterstand op FC Twente oplopen tot zeven punten, waardoor de Tukkers de tiel nu vor het grijpen hebben.