KERKRADE - Voor het eerst in vier jaar heeft Ajax zich weer eens geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB-beker. Dit kostte echter wel de nodige moeite. Op bezoek bij Roda JC stond het na 120 minuten voetbal gelijk waarna de Amsterdammers de strafschoppenserie wisten te winnen.

Hiermee werd een blamage voorkomen want Ajax, waar trainer Erik ten Hag een aantal basisspelers rust had gegeven, speelde een zeer moeizame wedstrijd. De 1-1 eindstand kwam al in de eerste helft tot stand en ook hier kwamen beide doelpunten vanaf de strafschopstip. Tadic opende de score nadat Huntelaar was vastgehouden door Jensen en even later maakte keeper Lamprou een overtreding op Engels waarna Mitchel Paulissen de 1-1 liet aantekenen.

Zelfs het inbrengen van De Ligt en Dolberg, zo'n twintig minuten voor tijd kon een verlenging niet voorkomen. In de extra tijd kreeg Roda JC in de eerste helft twee goede kansen en was Dolberg in de tweede helft dichtbij met een kopbal die op wonderbaarlijke wijze werd gekeerd door keeper Novakovic. Vlak voor tijd wisselde Ten Hag keeper Lamprou voor Onana voor de strafschoppenserie en dit pakte goed uit.

Roda JC miste de eerste twee strafschoppen via Engels (over) en Paulissen (gestopt) en namens Ajax schoot alleen De Ligt naast waarna Daley Blind Ajax naar de kwartfinale schoot.